Гугл Хром најкориштенији претраживач на један дан

Гуглов Хром је постао најпопуларнији интернет претраживач на један дан, када је у недељу 18.3. по први пут у историји помјерио Интернет Експлорер на друго мјесто. Експплорер држи водећу позицију од 1999. „Иако је ријеч само о једном дану, ово је прекретница”, казао је Аодан Кален, извршни директор Статкантера, компаније задужене за интернет аналитику. Хром […]

петак, 23 марта, 2012 / 08:26

Гуглов Хром је постао најпопуларнији интернет претраживач на један дан, када је у недељу 18.3. по први пут у историји помјерио Интернет Експлорер на друго мјесто.

Експплорер држи водећу позицију од 1999.

„Иако је ријеч само о једном дану, ово је прекретница”, казао је Аодан Кален, извршни директор Статкантера, компаније задужене за интернет аналитику.

Хром није дуго држао примат, пошто је од почетка ове недеље ИЕ поново неприкосновен. Међутим, овај претраживач много боље пролази викендима, јер корисници од куће радије користе Гуглов претраживач умјесто Мајкрософтовог.

Остаје да се види да ли Хром може да преузме вођство у овом рату браузера на дуже стазе, али тренд пораста популарности је свакако непорецив.

Једна верзија Хрома – Хром 15 – већ је најпопуларнији претраживач на свијету, према извјештају Статкантера објављеном 15. децембра, али укупно узев, све верзије Интернет Експлорера су и даље испред Хрома.

Очекивало се да ће Фајерфокс преузети круну од Експлорера, али новије Мозилине верзије су се показале као споре и прегломазне.

Хром је на врху популарности у Индији, Русији и Бразилу, великим тржиштима која су допринијела да овај претраживач постане свјетски „краљ” на један дан. У Србији је Хром такође најпопуларнији претраживач.

Ипак, налази се на 2. мјесту у САД, Кини и Њемачкој.