Губици у воћарству и до 50 одсто

Прошла година била је изразито тешка за воћаре у Републици Српској, а губици у воћарској производњи износе од 30 до 50 одсто, рекао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Зоран Ковачевић.  На отварању Трећег савјетовања воћара, које се у организацији Удружења воћара Српске одржава у Градишци, Ковачевић је рекао да је укупна […]

недеља, 25 јануара, 2015 / 17:57

Прошла година била је изразито тешка за воћаре у Републици Српској, а губици у воћарској производњи износе од 30 до 50 одсто, рекао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Зоран Ковачевић.

 На отварању Трећег савјетовања воћара, које се у организацији Удружења воћара Српске одржава у Градишци, Ковачевић је рекао да је укупна вриједност воћарске производње прошле године била мања за око 40 одсто у односу на 2013. годину.

Он је навео да је квалитет воћа лошији, јер је велики дио производње сврстан у другу и трећу класу.

Према његовим ријечима, ресорно министарство је у сарадњи са Удружењем воћара Српске донијело неколико подстицајних мјера с циљем превазилажења проблема у воћарској производњи.

"Исплаћена су средства за санацију штета од града и дрвенара, а у наредном периоду воћарима ће бити исплаћена средства за произведено и продато воће", рекао је Ковачевић.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић рекао је да овом савјетовању присуствује више од 300 воћара из 19 општина Српске и четири општине у Федерације БиХ, као и представници удружења из Хрватске, Србије и Македоније.

"То показује да Удружење воћара Српске ради на томе да воћари примјењују европске стандарде, да имају што бољи квалитет производа и да учествују на европском тржишту", рекао је Дојчиновић.

Он је навео да на оваквим скуповима воћари имају прилику да стекну нова искуства о примјени нових технологија и појефтињењу производње.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић рекао је да је ова општина једна од водећих у БиХ по производњи квалитетног воћа, са просјечном годишњом производњом од око 50.000 тона.

"Воћарску производњу прате бројни проблем. У прошлој години евидентирана штета од леда и вјетра износила је 11 милиона КМ", рекао је Латиновић и додао да су овакви сусрети прилика да се сагледа на који начин локалне заједнице и министарства могу помоћи у рјешавању проблема.

Стручњаци са Пољопривредног факултета и Пољопривредног института из Бањалуке,
као и професори из Србије, Хрватске и Македоније одржаће током дана стручна предавања.
У Републици Српској има 2.000 воћара, док је око 7.000 хектара под воћњацима, од чега у Поткозарју више од 3.000 хектара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *