Грузија се противи приступању Русије у СТО

ТБИЛИСИ – Грузија штити своје интересе и противи се учлањењу Русије у Свјетску трговинску организацију, изјавио је данас на сједници парламента те земље замјеник предсједавајућег Георгиј Церетели. „Никада, ни у ком случају, ни прије а ни убудуће, ни једна одлука, ни један споразум се неће спровести за рачун суверенитета Грузије, њених принципа или других уступака”, […]

среда, март 9, 2011 / 19:39

ТБИЛИСИ – Грузија штити своје интересе и противи се учлањењу Русије у Свјетску трговинску организацију, изјавио је данас на сједници парламента те земље замјеник предсједавајућег Георгиј Церетели.

„Никада, ни у ком случају, ни прије а ни убудуће, ни једна одлука, ни један споразум се неће спровести за рачун суверенитета Грузије, њених принципа или других уступака”, изавио је Церетели, одговарајући на захтјеве опозиције да не одустане од става који је заузет у вези са учлањењем Русије.

Основни услов Грузије за учлањење Русије у СТО је преузимање контроле над царинским прелазима у Јужној Осетији и Абхазији. Двије стране су данас у Берну почеле нове дводневне преговоре о прикључењу Русије у СТО, пренијеле су Риа новости.

Према ријечима лидера парламентарне мањине Георгија Таргамазеа, главни задатак Грузије мора да буде „заштита националних интереса и прецизирање наших царинских и државних међународно признатих граница. Наша делегације не смије ни корак да одступи од ових ставова”.

Грузијску делегацију на преговорима предводи савјетник премијера Тамара Ковзиридзе.

Русија покушава да се учлани у СТО још од 1993. Крајем априла 2008. Грузија је иступила из преговарачког процеса о прикључењу Русије СТО, протестујући против одлуке руског предсједника о укидању економских санкција Абхазији и Јужној Осетији.

Русија и Грузија су прекинуле дипломатске односе после августовског оружаног сукоба 2008. године, након чега је Москва признала независност Јужне Осетије и Абхазије. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *