Груевски: Спремни смо за разговор о промјени имена

Македонски премијер Никола Груевски изјавио је за "Гардијан" да је Скопље спремно да разговара са Грчком о промјени имена ове бивше југословенске републике. "Спремни смо да разговарамо, да отворимо дијалог и да пронађемо неко рјешење", рекао је Груевски за британски лист. Због спора око имена државе Грчка годинама блокира чланство Македонија у НАТО и ЕУ, […]

среда, 16 децембра, 2015 / 13:58

Македонски премијер Никола Груевски изјавио је за "Гардијан" да је Скопље спремно да разговара са Грчком о промјени имена ове бивше југословенске републике.

"Спремни смо да разговарамо, да отворимо дијалог и да пронађемо неко рјешење", рекао је Груевски за британски лист.

Због спора око имена државе Грчка годинама блокира чланство Македонија у НАТО и ЕУ, док је у УН примљена под привременим именом Бивша југословенска република Македонија, до рјешења спора.

Атина оптужује Македонију и за присвајање важних симбола хеленске културе како би изградила национални идентитет претежно словенске државе, као што су симбол сунца на застави или антички херој Александар Велики по којем носи име и аеродром у Скопљу, наводи „Гардијан“.

У спору око имена Македоније до сада су предлагана рјешења као што је додавање одредница "горња" или "нова", али ни око једног није постигнута сагласност, подсећа Гардијан. Али, дође лист, после готово двије и по деценије, македонски лидер сада је наговијестио спремност да уступи више простора грчкој страни.

"Жељели бисмо што пре да уђемо у дијалог са Грчком како бисмо пронашли рјешење, а ако пронађено рјешење морамо изаћи пред грађане и организовати референдум", рекао је Груевски.

"Кроз дијалог морамо пронаћи неко рјешење а потом да питамо грађане – да ли је то у реду или није", додао је предсједник македонске владе

Гардијан додаје да на обе стране има и других сигнала да би дугогодишњи спор могао бити решен.

Шеф македонске дипломатије Никола Попоски уочи сутрашње посјете Атини изразио је оптимизам рекавши за водећи грчки дневник Катимерини да су "све зрелији услови" за рјешење спора око имена македонске државе.

Прва посјета шефа македонске дипломатије Грчкој после 15 година знак је да, у ситуацији када је Грчка економски на кољенима и када су обе земље суочене с избјегличком кризом, балкански сусједи припремају терен за компромис, оцјењује „Гардијан“.

Лист подсјећа да је грчки министар спољних послова Никос Коцијас посјетом Скопљу у јуну ове године прекинуо 11 година дуг ембарго.

"Желимо да сви наши сусједи буду чланови ЕУ… јер наша земља у великој мјери зависи од тога шта се дешава на читавом Балкану", рекао је он.

„Гардијан“ пише и да истакнути чланови владе грчког премијера Алексиса Ципраса одавно наговјештавају да би се радо ријешили проблема за који криве десничаре и националисте и да је страх да полагањем права на име Македонија показује територијалне претензије према истоименој грчкој покрајини временом почео да слаби.

Спор око имена биће једна од главних тема сутрашњег сусрета шефова дипломатија Македоније и Грчке у Атини. Иако се не очекује да ће рјешење бити постигнуто одмах, та посјета ће наговјестити почетак краја једног од најзамршенијих дипломатских спорова, наводи „Гардијан“.