Груевски добио азил у Мађарској, Заев реконструише како је побјегао

Мађарска је, како су прво јавиле албанске агенције, дала азил Николи Груевском бившем премијеру Македоније, који је требало да се појави на издржавању двогодишње затворске казне.

уторак, 20 новембра, 2018 / 17:19

Груевски је окривљен за злоупотребу службеног положаја за вријеме свог мандата због куповине "мерцедеса" за потребе Владе, који се и данас користи. Македонија је упутила протест након што је Груевски поднио захтјев за азил, и затражила изручење. Истовремено, опозиција у Мађарској на згради Владе је исписала графит "ВИП азилант", алудирајући на Груевског, а критикујући свог премијера због одлуке о давању азила.

Сам Груевски се огласио на свом Фејсбук налогу и потврдио да је од Мађарске, која је чланица ЕУ и НАТО, добио позитиван одговор на захтев за политички азил због, како је навео, политичког прогона у Македонији.

– Навео сам да Влада хоће да ми узме слободу користећи недемократске кораке и методе злоупотребљавајући правосудни систем у Македонији -написао је Груевски.

Истакао је и да његов одлазак из Македоније није бијег од правде, већ да ће користећи међународно право "наставити да тражи правду за себе и за све друге жртве политичког прогона у Македонији".

Груевском је пасош одузет још прошле године, а лист Политика сазнаје да је искористио лажни пасош с којим је преко ноћи прешао границу и илегално ушао у Тирану, гдје су га прихватили запослени у амбасади Мађарске.

Затим је, првим јутарњим летом компаније "Малев" директно из Тиране слетио у Будимпешту, одакле је затражио азил. Како пише Политика, Груевски се прерушио, ставио је сунчане наочаре и шешир, а посада авиона није знала ко је он, будући да ни шешир ни наочаре није скидао током цијелог љета.

Премијер Македоније Зоран Заев је саопштио да је у Министарству унутрашњих послова и Јавном тужилаштву за организовани криминал отворена двострука истрага. Открио је да је званично добио информацију да је Груевски ушао из Македоније у Албанију, а одатле у Црну Гору.

– Оно што је објављено у медијима одговара ономе што се налази у информацијама из Албаније и Црне Горе – рекао је Заев.

Он је нагласио да ће се са Мађарском на питању изручења Груевског радити опрезно како не би угрозили пријатељске односе са том земљом.

– Мађарска ће додатно морати да покаже пријатељство према нашој земљи тако што ће вратити Груевског. Први документи су већ послати у Мађарску и ЕУ, а сви остали који су потребни за реализацију екстрадиције биће достављени – казао је Заев и додао да ће правосудни органи учинити све да Груевски затворску казну издржава у Македонији.