Грубјешић: Не може се измјенити формулација „територијални интегритет Косова“

Потпредсједник Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић сматра да није могуће да ЕУ измијени формулацију о „територијалном интегритету Косова“, наведену у Стратегији о проширењу ЕУ. "Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе рекао је да Комисија неће мењати формулацију, али пошто је убачена у последњи час, бојим се да се Комисија није ту много ни […]

понедељак, октобар 15, 2012 / 07:31

Потпредсједник Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић сматра да није могуће да ЕУ измијени формулацију о „територијалном интегритету Косова“, наведену у Стратегији о проширењу ЕУ.

"Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе рекао је да Комисија неће мењати формулацију, али пошто је убачена у последњи час, бојим се да се Комисија није ту много ни питала", рекла је Грубјешићева.

Она је за "Блиц" оцијенила да је на то да се формулација о "територијалном интегритету" убаци у текст утицала "нека од земаља чланица" ЕУ.

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је јуче да од ЕУ очекује да измијени неприхватљиву формулацију о "територијалном интегритету Косова", наведену у Стратегији о проширењу ЕУ.

Свобода: Србија ће на крају морати признати Косово

Специјални извјестилац Европског парламента за западни Балкан Ханес Свобода рекао је да ће Србија на крају ипак морати да призна Косово, али да то у овом тренутку није услов Србији у поступку приступања ЕУ.

"Признавање Косова на крају се мора догодити, али оно у овом тренутку није никакв услов Србији у поступку њеног приступања ЕУ. Ипак, прије него што Србија постане чланица Уније, свакако ће морати да призна Косово", изјавио је Свобода за новосадски лист "Дневник".

Свобода је рекао да би Србија на прољеће могла да добије "зелено свјетло" и датум за почетак преговора са ЕУ, али да би прије тога званични Београд морао да "умири радикалне струје у друштву".

Свобода је децембра прошле године препоручио пријем Хрватске у Унију.

Јеремић: Косово је унутрашње питање Србије

Предсједавајући Генералне скупштине УН Вук Јеремић рекао је да је питање Косова у потпуности унутрашње питање Србије и да се УН брине о поштовању суверенитета и територијалног интегритета својих чланица.

"Србија је једна таква држава чланица, а Косово није и не очекујем да ће икада бити", рекао је Јеремић за руску телевизију на енглеском језику "Раша тудеј".

Јеремић је рекао да је његов посао да брине о суверенитету и територијалном интегритету чланица УН, укључујући Србију – прносе београдски медији.

"Косово је унутрашње питање Србије, потврђено параметрима у Резолуцији 1244 Савета безбедности УН", рекао је Јеремић, који је бивши шеф српске дипломатије.

Вулин: Држава увијек била уз свој народ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Александар Вулин поручио је данас у Пећи да је држава Србија увијек била уз свој народ и да ће тако бити и у будуће, те да ће учинити све да се побољша живот српске заједнице у јужној српској Покрајини.

"Упркос свакодневних претњи које стижу из Приштине о мом хапшењеу, увек сам био уз свој народ на Космету, а тако ће бити и у будуће. Поручујем Србима који живе на Косову и Метохији да не наседају на провокације, које могу само њима нанети зло", рекао је Вулин.

Информативна служба Канцеларије за Косово и Метохију саопштила је да је Вулин присуствовао данас отварању Канцеларије Одбора за Косово и Метохију Светог архијерејског Сабора СПЦ у Пећи, упркос наређењу о хапшењу, којим му пријете привремене институције у Приштини.

Вулин је посјетио и Пећку патријаршију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *