21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Гренланд најављује забрану истраживања нафте

Након блокирања експлоатације уранијума, нова влада Гренланда је најавила и забрану истраживања нафте на тој арктичкој територији.

субота, 17 јула, 2021 / 13:00

У одлуци објављеној 15. јула наводи се да је "одлучено да се суспендује тренутна нафтна стратегија и да се обуставе даља истраживања нафте на Гренланду”, преноси РСЕ.

"Ово је логичан корак, јер влада озбиљно схвата климатску кризу. Одлука је такође донесена у интересу наше природе, у интересу нашег рибарства и у циљу концентрисања наше привреде на стварне потенцијале”, рекла је чланица владе Наја Натаниелсен.

Истраживање нафте је последњих година на Гренланду вец́ било у застоју, па је ова одлука у великој мјери симболична.

На изборима у априлу на власт је дошла љевичарска еколошка странка. У складу са предизборним обец́ањима, влада тренутно води консултације у циљу усвајања закона о забрани истраживања и експлоатације уранијума на Гренланду.

Гренланд је данска самоуправна територија. Гренланд је највеће острво на свијету и на њему је највећи национални парк. Око 81 % површине Гренланда је покривено ледом.