Грчки дефицит мањи за 32 одсто

АТИНА – Грчка Влада саопштила је данас да је државни јавни дефицит умањен за 32,2 одсто у првих осам мјесеци ове године. Влада је нагласила да је на добром путу да умањи дефицит за скоро 40 одсто до краја 2010. године. Дефицит, зајендо са великим јавним дугом, довео је Грчку у дубоку финансијску кризу раније […]

петак, септембар 10, 2010 / 16:44

АТИНА – Грчка Влада саопштила је данас да је државни јавни дефицит умањен за 32,2 одсто у првих осам мјесеци ове године.

Влада је нагласила да је на добром путу да умањи дефицит за скоро 40 одсто до краја 2010. године.

Дефицит, зајендо са великим јавним дугом, довео је Грчку у дубоку финансијску кризу раније ове године и изазвао бојазан да ће држава да банкротира.

ЕУ и Међународни монетарни фонд притекли су у помоћ у мају са зајмом од 110 миолијарди евра, који ће бити исплаћиван у наредне три године, у замјену за обећање да ће Атина смањити дефицит на 8,1 одсто друштвеног производа до краја ове године.

У 2009. години, грчки дефицит износио је скоро 14 процената, што је далеко изнад лимита од три одсто који важи за чланице евро зоне.

Министарсво финансија је, реагујући на медијске спекулације да Влада неће моћи да оствари циљ и смањи дефицит за 39,5 одсто до краја године, инсистирало да ће то бити учињено.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *