Грчка усваја штедњу, Грци пале по Атини

На главни Атински трг Синтагма према извјештајима агенција окупило се око 100.000 људи који су се сукобили са полицијом, протествујући против усвајања мјера штедње кључних за добијање кредита којим би се закрпиле буџетске рупе. Слике из Атине су драматичне, запаљено је неколико зграда у близини парламента у којем се доносе пресудне одлуке за будућност земље. […]

недеља, 12 фебруара, 2012 / 19:52

На главни Атински трг Синтагма према извјештајима агенција окупило се око 100.000 људи који су се сукобили са полицијом, протествујући против усвајања мјера штедње кључних за добијање кредита којим би се закрпиле буџетске рупе.

Слике из Атине су драматичне, запаљено је неколико зграда у близини парламента у којем се доносе пресудне одлуке за будућност земље.

Полиција је против агресивних демонстраната користила сузавац, а они су их гађали боцама, каменицама и молотовљевим коктелима. Једно возило хитне помоћи покупило је двоје повређених.

Грчка агенција АНА је јавила да је претходно на атински трг Синтагма данас пристигло око 30.000 демонстраната и да су они своје протесте изражавали на мирољубив начин.

Грчки парламент почео је данас поподне сједницу на којој ће гласати о новим мјерама штедње које држава треба да усвоји како би добила нову траншу помоћи од ЕУ и ММф-а. Гласање се не очекује прије 23 сата, а седницу парламента отворио је њен предсједник филипос Пецалникос.

Двије преостале партије у владајућој коалицији, социјалистички Пасок и конзервативна Нова демократија, подржавају мјере штедње и рачунају на 236 гласова од укупно 300, наводи Франс прес.

Грчка влада је касно синоћ одобрила мјере штедње које је предложила делегација "тројке" – ММФ, ЕУ и Европска централна банка, како би заузврат добила 130 милијарди евра новог зајма да држава не би банкротирала, јер већ у марту не би могла да испуњава своје финансијске обавезе.

Новим пакетом мјера је, између осталог, предвиђено смањење плата у приватном сектору, као и отпуштање 150.000 радника запослених у јавном сектору. У Грчкој је без посла тренутно преко 20 одсто радно способног становништва.