Грчка у недељу добија нову помоћ

Земље еврозоне ће се вјероватно сложити у недељу да исплате Грчкој следећу траншу кредита за финансијско спасавање, да би Атина избјегла непосредан ризик банкрота. Одлука о новом, дугорочнијем пакету за спасавање биће одложена до јула због неслоге око улоге приватних инвеститора, рекао је данас највиши економски званичник ЕУ, Оли Рен. Исплата наредне рате прошлогодишњег кредита […]

четвртак, 16 јуна, 2011 / 16:58

Земље еврозоне ће се вјероватно сложити у недељу да исплате Грчкој следећу траншу кредита за финансијско спасавање, да би Атина избјегла непосредан ризик банкрота.

Одлука о новом, дугорочнијем пакету за спасавање биће одложена до јула због неслоге око улоге приватних инвеститора, рекао је данас највиши економски званичник ЕУ, Оли Рен.

Исплата наредне рате прошлогодишњег кредита за спасавање Грчке, у вриједности од 12 милијарди евра, омогућиће јој да исплати велики дуг следећег мјесеца, али због кризе њене владе, дугорочни финансијски изгледи су и даље неизвјесни.

Влада Грчке би требало да се данас реконструише и до почетка идуће недеље добије подршку у Скупштини за програм строге штедње за коју ЕУ каже да је основа за одобравање више помоћи.

Истовремено, министри финансија ЕУ се споре око доприноса приватног (комерцијалног) сектора новом пакету помоћи Грчкој, који, како упозорава Европска централна банка, може бацити на кољена банке у Грчкој и широм Европе и изазвати превирања на финансијском тржишту.