Грчка шаље порезнике и на Свету Гору

Атос је "забринут и разочаран понашањем Грчке", која има намјеру да уведе порез на некретнине манастирима на Светој Гори, што није био случај од настанка грчке државе. Света гора је у суверенском односу према Атини, ради се о протекторату над једним простором. Након састанка представника свих двадесет светогорских манастира у административном сједишту у Кареји, саопштено […]

понедељак, 28 марта, 2011 / 14:57

Атос је "забринут и разочаран понашањем Грчке", која има намјеру да уведе порез на некретнине манастирима на Светој Гори, што није био случај од настанка грчке државе. Света гора је у суверенском односу према Атини, ради се о протекторату над једним простором.

Након састанка представника свих двадесет светогорских манастира у административном сједишту у Кареји, саопштено је да је Атос "забринут и разочаран понашањем Грчке".

У саопштењу се, како преноси Вјерска информативна агенција ВИА, каже да су доведене у питање пореске и царинске олакшице које Света Гора има од настанка грчке државе.

Атина тражи да манастири плаћају порез на некретнине које се налазе изван Свете Горе, што може за њих да има "изузетне негативне последице". У случају неплаћања, могућа је конфискација имовине. Влада износи став да су и по пореском питању сви субјекти равноправни и обавезни на плаћање.

На састанку светогорских представника и премијера Јоргоса Папандреуа, међутим, прошле године обећано је да се неће дирати у привилегије.

Игуман најзначајнијег манастира Велика лавра Павле је изјавио да је већ дошло до "отежане сарадње" са више грчких министарстава и да то ствара "знатне проблеме".
Сабрање игумана тражи од Атине да преиспита одлуке које изазивају "фрустрацију".

Грчки аналитичари блиски Атосу мјере Атине означавају незаконитим и неправедним. Атос не припада само Грчкој, већ цјелокупном православљу, на њему живе и монаси који нису грчког поријекла.

Устав Грчке гарантује Атосу посебност (члан 105), постоји и међународноправна обавеза. Препоручује се да се монашка заједница обрати грчким и међународним судовима.

Атос је међународноправно саставни дио Грчке, са и од стране Европске уније гарантованом аутономијом која допушта да се сви правни прописи Грчке и ЕУ не морају примјењивати. То се односи на рестрикције слободе кретања и порезе.

Света гора је у суверенском односу према Атини, ради се о протекторату над једним простором. Такав однос, на примјер, имају Шпанија и Француска над Андором.

На површини од 336 квадратних километара на Атосу, по процјени, живи око 2.000 монаха. Од 20 манастира, у 17 живе грчки монаси.

Нови цивилни гувернер Атоса Аристидес Касмироглу, који је одговоран министарству иностраних послова, прошле године је обећао да ће се трудити да обнови хармонију између монаха и владе у Атини. У вези с дубоком кризом у односима Атина – Атос, гувернер се није до сада изјаснио.