Грчка: Присталице Златне зоре и љевичара на ивици инцидента

Грчке љевичарске струје и припадници странке Златна зора сукобили су се данас, због одлуке власти у Атини да суспендују државно финансирање те десничарске странке, због, како тврде власти, повезаности њених посланика са "формирањем криминалне организације”. Више стотина љевичара и око 2.000 присталица Златне зоре сукобили су се испред сједишта Златне зоре у центру Атине, јавио […]

недеља, 27 октобра, 2013 / 11:25

Грчке љевичарске струје и припадници странке Златна зора сукобили су се данас, због одлуке власти у Атини да суспендују државно финансирање те десничарске странке, због, како тврде власти, повезаности њених посланика са "формирањем криминалне организације”.

Више стотина љевичара и око 2.000 присталица Златне зоре сукобили су се испред сједишта Златне зоре у центру Атине, јавио је репортер агенције Франс прес.

Према наводима грчке агенције АНА, протести су завршени без инцидената.

Супруга лидера Златне зоре Никоса Михалолиакоса, који у притвору чека суђење, рекла је да та странка има „милионе присталица” и да ће на крају изаћи као побједник.

„Милиони Грка нас подржавају. А и остали знају да ћемо са својим лидером на челу, вратити себи своју земљу”, рекла је окупљенима Елени Зарулиа.

Наставља се прогон Златне зоре у Грчкој

С друге стране, "антифашистичке организације" покушале су да зауставе акцију Златне зоре.

„Послати убице у затвор и разбити паралелену државу Златне зоре”, писало је на транспаренту који су носили окупљени љевичари, алудирајући на наводне везе између странке, неонациста и грчке полиције.

Грчка скупштина изгласала је синоћ суспензију државног финансирања партије Златна зора, пошто се шест њихових посланика суочило са оптужбама повезаним с „формирањем криминалне организације”.

Та мјера усвојена је синоћ са 235 гласова од укупно 300 посланичких мандата, а на приједлог 18 посланика ПАСОК-а.

Усвојеним амандманима омогућено је неограничено замрзавање финансирања странака чије руководство је оптужено за умијешаност у рад криминалних група или тероризма.Оставите одговор