Грчка прихватила мјере штедње, уличне борбе трају

Грчки парламент је са 155 гласова "за” и 138 "против” ипак изгласао спорни средњорочни пакет мера штедње и тиме испунио и последњи захтев европских кредитора. Атина, сада, са нестрпљењем очекује тих 12 милијарди евра без којих би државна каса остала празна и без којих би се Грчка, према свему судећи, суочила са банкротом. У врло […]

среда, 29 јуна, 2011 / 20:57

Грчки парламент је са 155 гласова "за” и 138 "против” ипак изгласао спорни средњорочни пакет мера штедње и тиме испунио и последњи захтев европских кредитора.

Атина, сада, са нестрпљењем очекује тих 12 милијарди евра без којих би државна каса остала празна и без којих би се Грчка, према свему судећи, суочила са банкротом.

У врло емоционалном говору и последњем покушају да посланике убиједи да изгласају закон, премијер Јоргос Папандреу је поновио да „Грчка нема другог излаза – или бира болни пут промјена или катастрофу”.

Папандреу је поручио да земља не смије да касни, да има будућност и да може да престане да за остали део ЕУ буде константни извор опасности.

Опозиција, са лидером конзервативне Нове демократије Антонисом Самарасом на челу, остала је категорична у свом негативном ставу сматрајући да је све што се дешава последица неефикасне владине политике и да нема никакве гаранције да ће сутра, после испуњавања још једног захтјева који постављају европски кредитори, ситуација бити боља.

Док је у парламенту текла расправа, на улицама Атине су се смјењивали окршаји између полиције и демонстраната и они трају и даље.

Демонстранти су у једном тренутку опколили аутомобил у коме је била посланица Комунистичке партије. Ситуација је била врло напета све док се у једном тренутку демонстранти нису повукли и пропустили возило.

На тргу Синтагма, испред скупштине и у околним улицама су још увијек хиљаде демонстраната који изазивају инциденте. Менаџер луксузног хотела „Кинг Џорџ палас” на Синтагми одлучио се на евакуацију свих гостију јер је немогуће гарантовати им сигурност.

Кордони полиције штите зграду парламента и приморани су да употребе сузавац како би се заштитили од анархиста који их засипају каменицама и запаљивим бомбама.