Грчка: Почетак туристичке сезоне не обећава

Грчки туризам биљежи драматичан пад прихода. У прва два мјесеца од најважније економске бранше се зарадило упола мање него у истом раздобљу прошле године. Притом Грчка овиси о туризму. Засада се о тому само спекулисало, сада су бројке и службене: Грчка је у прва два мјесеца ове године од туризма зарадила 44,7 посто мање него […]

уторак, мај 1, 2012 / 14:34

Грчки туризам биљежи драматичан пад прихода. У прва два мјесеца од најважније економске бранше се зарадило упола мање него у истом раздобљу прошле године. Притом Грчка овиси о туризму.

Засада се о тому само спекулисало, сада су бројке и службене: Грчка је у прва два мјесеца ове године од туризма зарадила 44,7 посто мање него у истом раздобљу прошле године, саопштила је Централна банка Грчке. Највећи пад прихода осјети се код досад најбројније групе, Нијемаца. Њемачки туристи су тако у прва два мјесеца ове године у Грчкој оставили 10,3 милиона евра што је око 16 милиона мање него у истом раздобљу 2011.

Драстичан пад

Проблем није толико у смањеном броју гостију. Прошле године је у прва два мјесеца Грчку посјетило 695.700 туриста док их је ове године било тек нешто мање, 618.400. Проблем је међутим у тому што они остају много краће и много мање троше. Ситуација је најтежа у главном граду Атини која преко цијеле године профитира од својих културних знаменитости па јој сезона није само ограничена на љетне мјесеце.

“Хотелијери у Атини од почетка године звоне на узбуну. Пад броја ноћења од 50 посто у поређењу с прошлом годином је драстичан. Очито је многим туристима посјета Атини, с обзиром на редовне извјештаје о хаосу на атинским улицама, присјео. Стање је нешто повољније на острвима попут Родоса који су удаљени од копна (па тако и од свакодневних негативних вијести попут протеста и нереда). Ипак и туристичким дјелатницима на острвима би нестабилно стање на копну могло помрсити рачуне. Већ за данас бродари су најавили велики штрајк. Трајкети између копна и острва тако неће прометовати што је, како страхују у Грчкој туристичкој заједници, негативни сигнал туристима који би се ове године ипак упутили према Грчкој. Један од главних аргумената управо њемачких породица је да се не желе наћи у ситуацији да проводе дане заробљени на аеродрому или трајектној луци због штрајка или нереда, који ни овог љета нису искључени у Грчкој.

Поклон бон за туристе

И њемачке туристичке компаније пате од пада занимања за једно од највећих туристичких одредишта. Некима су на ум тако пале врло креативне идеје како попунити слободне грчке капацитете. Ваздухопловна компанија “Цондор” је тако покренула акцију властитог “заштитног кишобрана” за Грчку. Тако ће сваки путник који преко ове компаније резервише лет за Грчку у овој сезони на поклон добити бон у износу од 50 евра. “Ми се надамо да ћемо тиме поново покренути туризам у Грчкој. Сунце, прекрасне плаже и грчко гостопримство су још увијек исти као и некад.

Ми осим тога потпомажемо европску идеју”, прокоментисао је рекламу кампању Јоханес Винтер, портпарол Цондора. Наде у акције попут ове полажу и у Грчкој гдје је око милион грађана дирекно или индиректно запослено у туризму. Грчки програм штедње је полако почео показивати прве резултате што се повољно одразило на положај ове земље на међународним финансијским тржиштима, али ситуација би се могла поново окренути нагоре уколико најважнији грчки извор прихода подбаци и то у оној мјери како се то да наслутити из прва два мјесеца ове године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *