Грчка: Нема договора о судбини ЕРТ, али ни о Влади

Тројица партнера у грчкој коалиционој влади разишла су се без договора о томе како окончати кризу насталу због затварања јавне РТВ, обећавши да ће се поново састати у Атини. „Разговор ће се наставити сутра у 8:30 часова”, рекао је лидер социјалистичке партије ПАСОК Евангелос Венизелос после састанка с конзервативним премијером Андонисом Самарасом и с лидером […]

четвртак, 20 јуна, 2013 / 08:56

Тројица партнера у грчкој коалиционој влади разишла су се без договора о томе како окончати кризу насталу због затварања јавне РТВ, обећавши да ће се поново састати у Атини.

„Разговор ће се наставити сутра у 8:30 часова”, рекао је лидер социјалистичке партије ПАСОК Евангелос Венизелос после састанка с конзервативним премијером Андонисом Самарасом и с лидером мале странке умјерене љевице „Димар”, Фотисом Кувелисом.

Кувелис је рекао да је састанак био „болан” јер се криза с јавном РТВ ЕРТ претвара у реалну политичку кризу коалиционе владе.

„Не ради се само о проблему ЕРТ, проблем је управљање коалиционом владом са три странке (…) Морамо сарађивати да бисмо обезбиједили заједнички терен за све три стране”, рекао је Кувелис по изласку из резиденције премијера.

Самарас се бори с кризом коју је сам створио 11. јуна својом одлуком – без сагласности остала два партнера, да затвори јавни РТВ сервис, без претходне најаве или дискусије, и да практично отпусти свих скоро 2.700 запослених у ЕРТ.

Затварање јавног сервиса, прво у некој демократској земљи икада, премијер је оправдао потребом да уштеди државни новац, јер страни кредитори захтјевају драстично смањење буџета.