Грчка ће плаћати милијарде због незаконито смањених пензија

Грчка ће пензионерима морати да врати милијарде евра због незаконито смањених пензија у време финансијске кризе, наводи се у сажетку судске пресуде.

среда, 15 јула, 2020 / 23:14

Како би савладала дужничку кризу, Грчка је од 2010. до 2015. добила три међународна финансијска пакета који су укључивали обавезу смањења државне потрошње.

Протеклих година влада је у више наврата смањивала државне пензије како би пензијски систем био одржив, објашњава Ројтерс.

Хиљаде пензионера чије су пензије смањене и до 50 одсто поднијело је судске тужбе, а највиши управни суд пресудио је да нека смањења у 2015. и 2016. години нису била у складу са законом. Јуче објављен сажетак пресуде не садржи детаље.

Државно веће тако у сажетку није прецизирало да ли се одлука односи само на пензионере који су поднијели судске тужбе или на свих 2,5 милиона пензионера чије су пензије смањене.

"Трошак поврата незаконито снижених пензија могао би достићи до три милијарде еура”, каже стручњак за радне односе Костар Боурлос.

"Морамо прво видјети све детаље одлуке, тада ћемо одлучити каква ће бити наша стратегија”, рекао је за Ројтерс неименовани владин чиновник, преноси СЕЕбиз.

Грчка економија смањиће се ове године од 7,5 до 10,5 одсто због пандемије коронавируса. За вријеме десетогодишње кризе смањена је за четвртину, подсјећа Ројтерс.1 КОМЕНТАР