Гранични полицајци у штрајку

Штрајк Граничне полиције БиХ почео је јер актуелна власт у БиХ није имала разумијевања за оправдане и на закону утемељене приједлоге Синдиката ове полицијске агенције, изјавио је допредсједник Синдиката ГП БиХ Свевлад Хофман. "Претпоставке за штрајк су створене након што је Предсједништво БиХ у петак усвојило Приједлог закона о овогодишњем буџету институција БиХ, а Вијеће […]

уторак, мај 1, 2012 / 10:21

Штрајк Граничне полиције БиХ почео је јер актуелна власт у БиХ није имала разумијевања за оправдане и на закону утемељене приједлоге Синдиката ове полицијске агенције, изјавио је допредсједник Синдиката ГП БиХ Свевлад Хофман.

"Претпоставке за штрајк су створене након што је Предсједништво БиХ у петак усвојило Приједлог закона о овогодишњем буџету институција БиХ, а Вијеће министара БиХ није доставило писмене гаранције за преговоре у вези с платама и накнадама упослених у ГП БиХ које су неоправдано и незаконито смањене", рекао је Хофман новинарима у Сарајеву.

Представници Штрајкачког одбора Синдиката и овлаштени представници Вијећа министара БиХ 27. априла су одржали састанак на којем је закључено да ће Вијеће министара данас до 10.00 сати доставити писмене гаранције о преговорима који би били одржани у року од десет дана, те да ће се у том периоду наћи рјешење за захтјеве Синдиката ГП БиХ.

Према Хофмановим ријечима, плата полицијских службеника Граничне полиције БиХ је за око 30 посто нижа од плата полицијских службеника Федералне управе полиције или појединих кантоналних управа полиција.

"Најнижа плата полицијских службеника у ГП БиХ износи 638 КМ. Вијеће министара БиХ нас годинама дословно поткрада, јер су нам у протекле двије године плате смањене за 33 посто", рекао је он и додао да је додатни проблем то што власт "удара на достојанство" државних полицијских службеника, у чему, како је оцијенио, предњачи актуелни државни министар финансија и Никола Шпирић.

Хофман је поручио грађанима БиХ и свим осталим путницима који посједују важеће исправе за прелазак границе да немају разлога за забринутост када је ријеч о могућностима слободног кретања преко границе, јер ће се све процедуре проводити према важећим законима, према којима поступа Гранична полиција.

Такођер, замолио је за стрпљење јер ће на граничним прелазима вјероватно долазити до дужих задржавања него што је до сада била пракса.

"Придржаваћемо се строго законских одредби, а прије свега Закона о граничној контроли. Њиме је прописана процедура, али не и дужина трајања вршења граничних провјера", казао је Хофман.

Он је нагласио да сигурност на граничним прелазима ни на који начин неће бити угрожена због штрајка, те додао да је Синдикат ГП БиХ добио телеграм подршке од колега из Републике Хрватске, као и многих синдиката из БиХ. 0 КОМЕНТАРА

 1. Треба затворити и те прелазе, који ће нам? О свему и онако воли да одлучује онај жмиро из дрвара уз амин своја два велика брата, додикунџије и лагунџије, јбш такву државу, то не треба да постоји!

 2. „Цариници и фарисеји“…,само Шпирићу да скрешу плату, могло би бар 15 њих да се намири, и још да и њему претекне.

  А колико је незаситих паразита – шпирића???

 3. Има виц о цариницима:

  Жени се колега цариник, друге колеге договарају се шта да му купе.

  Први каже:
  „Да му купимо ауто и стан?“

  Други каже:
  „Ма не, има већ три стана, боље да му купимо вилу на Дедињу?“

  Трећи каже:
  „Да му купимо вилу на мору?“

  Први додаје:
  „Мало је. А да му дамо да ради четири смјене?“

  Други и трећи углас:
  „Е, то је превише!“

 4. Da je kakve pamezi i svijesti cijela RS bi bila na nogama. Svi bismo bili na ulici i zahtijevali kraj ovoga haosa i namjernog uništavanja i naroda i njegove imovine. Tražili bismo odgovornost i oštre kazne i robije za one koji ovo od nas uradiše.
  Najveća PRIMANJA ne bi smjela da budu veća ni za fening od tri prosječne plate, ali tako i najveća penzija ne bi smjela da bude veća od tri prosječne penzije. Da svako osjeti ovo zlo vrijeme, mada su samo krivci političari-
  Kakve izuzetne penzije, kao što kažu za zaslužne građane? Po čemu su vladike zaslužnije od rudara, učitelja, vatrogasca, borca i invalida pa imaju mjesečnu penziju kao 17 prosječnih penzija? Po kojoj matematici, a po zakonu kriminalca i fašiste za svoj narod md. Ni fening nisu uplaćivali u penzioni fond. U rat nisu išli, sada sveštena lica u ovim teškim vremenima ne dijele sudbinu svoga naroda.
  Milion je razloga da se dignemo, a nijedan da trpimoo i umiremo pod bičem satrapskozločinačkokočijaškim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *