Гранд При Краткофила припао белгијском филму Стардаст

Гранд При Међународног филмског фестивала "Краткофил Плус” добио је филм "Стардаст” ("Звјездана прашина”), Николаса Провоста из Белгије, тако да ће фокус сљедећег фестивала бити на овој земљи. Образложење жирија за главну фестивалску награду гласи да „аутор филма из реалности ‘киднапује’ сопствене ликове и поистовјећује их са обичним људима, који као награду за учешће у овој […]

недеља, 14 августа, 2011 / 11:21

Гранд При Међународног филмског фестивала "Краткофил Плус” добио је филм "Стардаст” ("Звјездана прашина”), Николаса Провоста из Белгије, тако да ће фокус сљедећег фестивала бити на овој земљи.

Образложење жирија за главну фестивалску награду гласи да „аутор филма из реалности ‘киднапује’ сопствене ликове и поистовјећује их са обичним људима, који као награду за учешће у овој јединственој филмској рефлексији свакодневног живота, заузврат добијају мало звјездане прашине”.

Поред ове награде, жири, који су чинили Ива Племић Дивјак, београдска продуцентица, Љубиша Савановић, бањoлучки глумац и Јан Ијас, фински редитељи, додијелио је још седам награда уз образложења:

Награду за најбољи играни филм добио је филм „Стриптиз“ Хуана Карлевариса из Шраније, а жири је овај филм оправдао образложењем да је ријеч о „увјерљивој, интимној причи, снимљеној у документаристичком стилу. Публици доноси аутентично искуство кратке форме – тренутка ухваћеног у времену, уз узбудљив преокрет на крају”.
Хуан Карлеварис, режисер филма „Стриптиз” рекао је да му је јако драго што је добио награду и да ју није очекивао.

„Искрено, јако сам сретан због награде и ово је нешто најљепше што ми се десило у посљедње вријеме. Овдје ми је јако лијепо, поздрављам цијелуе кипу фестивала и све људе који су пратили фестивал”, рекао је Карлеварис.

Најбољи документарни филм добило је остврање „Како брати бобице“ режисерке Елине Талвенсари из Финске.

„Аутор омогућава публици да кроз једну мајушну ствар, као што је бобица, увиди сву апсурдност глобализације”, објаснио је жири.

Најбољи анимирани филм добио је филм „Близнакиње из улице Сумрака”, Марка Риба и Ане Соланаса из Шпаније.

„Због живописног приказивња емоције садржане у односу ‘љубави и мржње – без љубави’. Користећи бајковиту структуру супротстављености добра и зла, аутори креирају атмосферу изванредног интензитета”, образложио је жири награду за најбољи анимирани филм.

Као најбољи експериментални филм проглашен је филм „Сан” Клаудиуса Џентинета и Франка Браун из Швајцарске.

„На једноставан и ефектан начин, аутори дочаравају сензацију падања у сан, све док ритмичност овог процеса, коначно, не успава и сам брод”, истакао је жири.

Филм „Треће полувријеме”, добио је награду за најбољи регионални филм, а на самом проглашењу цијела екипа филма није крила своје узбуђење.

„Аутор успјева да на платно пренесе фантастичну енергију својих јунака, доказујући да је у фудбалу, као и у прављењу филмова, најбитнија ствар на свијету – страст. Публика остаје у дубоком увјерењу да је могуће бити побједник на више начина од једног”, објаснио је жири.

Режисер филма „Треће полувријеме” Игор Тешић од генералног медијског покровитеља „Краткофил Плус” Еуро Блица добио је бон од износу од 1000 КМ, а открио је да ће за ову вриједну награду купити нешто од опреме, а дио ће одвојити за хуманитарне сврхе и купити нешто дјеци у дому „Рада Врањешевић”.

„Ово је прва награда коју сам добио и због тога ће она остати заувијек у мом срцу. Искрено, нисам очекивао награду и јако сам узбуђен због ње. Ова награда носи посебну тежину јер долази из мог града”, рекао је Тешић.

Специјалне награде жирија добили су филмови „Дипер ден Јестрдеј” за техничку реализацију и „Балкански витезови”, за визуелни идентите, а бањолучком редитељу Немањи Савановићу награду је испред Радио Телевизије Републике Српске уручио господин Бранко Лазић, замјеник директора програма.

Ана Видовић, извршна директорка фестивала рекла је да је овогодишње издање фестивала протрекло добро и да је цијели тим добио снагу да одмах сутра настави припремати Краткофил Плус 2012.

Прије вечери затварање, посљедњи фестивалски дан, прошао је уз богат програм. Дан је започео дјечијем филмом, да би након њега био приказан запажени балкански документарац „Мила Тражи Сениду”, Роберта Томића Зубера, о дјевојци која је као беба нестала током рата у БиХ да би се након 16 година појавила усвојена у Београду под другим идентитетом. Послије филм одржан је разговор са Зубером, а он је присутним објаснио како је пратио у потрази за њеном правом породицом.

Посљедни филм који је приказан у оквиру фокуса на „Финску” био је „Лапонска Одисеја”, а присутним се обратио Џаспер Паконен, један од најпопуларнијих финских глумаца који има главну улогу у овом филму.

Након проглашења побједника и пројекције филма “Чувар” одржан је Краткофил Плус партy на којем су за музику бити задужени познати бањолучки Ди Џеј-еви: Јова, Дијана Тепшић, Данијел Дакић и Вуди.

Видимо се на Краткофилу Плус 2012. кад ће фокус фестивала бити на Белгији, па ћемо се упознати са филмом и културом ове земље.0 КОМЕНТАРА

  1. Није мој фаворити но занимљиво остварење 🙂
    Али сањам синоћ како ме прогањају крушке и неке велике јабуке, једва се пробудих…бррррррр! Тумачим јутрос сан и чини ми се да је крив КФ:на све стране чудни напитак од јабуке са све алкохолом, а пиво скупо па је радила торба и сналажење 😀
    Све похвале фестивалу, кастел је диван…а мало ме збуњује да глумац сједи у жирију а филм у коме игра добије награду, јесте да је за визуалну реализацију но…ко би знао.
    А рука у џепу…стидљив, шта ли B-)

  2. Жири за додјелу награде за најбољи регионални филм чинили су ва Племић Дивјак, београдска продуцентица, Јан Ијас, фински редитељ и господин Бранко Лазић, замјеник директора програма РТРС, управо због евентуалног сукоба интереса Љубише Савановића.

    Честитке свим награђеним!

Оставите одговор