Грајф: Циљ Комисије биће истина о Сребреници

Предсједавајући Комисије за Сребреницу Гидеон Грајф изјавио је да је циљ ове комисије – истина о Сребреници, која је само једна, те да је морална обавеза комисије да буде лојална чињеницама, истини и жртвама.

четвртак, 7 фебруара, 2019 / 19:10

"Наш циљ је истина и само је једна истина, не постоје двије истине о Сребреници. Уложићемо све напоре да пронађемо ту једну истину”, истакао је Грајф, који је главни истраживач израелског Института за Холокауст "Шем Олам”.

У првом интервјуу након избора за предсједавајућег Комисије за Сребреницу, Грајф је изразио очекивање да ће истраживање о Сребреници бити толико професионално, озбиљно и искрено да ће га нормални људи прихватити.

"Они други никада ништа неће прихватити, јер живе у потпуно другом свијету, али то нас не смије омести”, рекао је за РТРС Грајф, којег је Влада Републике Српске именовала за предсједавајућег Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995.

Грајф подсјећа да је свака комисија за истраживање, а кроз историју их је било на хиљаде, обавезна да буде лојална историјској истини и чињеницама.

"Ја сам историчар, за мене су чињенице најважније и да буду објективне, ако постоји тако нешто. Морамо бити лојални чињеницама, истини и морамо бити лојални жртвама. То је најважнија ствар и то је морална обавеза”, поручио је Грајф.

На питање како коментарише чињеницу да сада постоји слика о Сребреници као "једностраном геноциду”, Грајф је одговорио да не мисли тако и да то доживљава као занимљив изазов, јер у супротном не би пристао да буде у Комисији.

Он је додао да воли изазове и да мијења устаљена мишљења, наводећи као примјер када је 1986. године почео истраживање о Јеврејима у сондеркомандо јединицама које су одводиле заробљенике у гасне коморе.

"У то вријеме слика о тим несрећним јеврејским заробљеницима била је ужасна. Називани су убицама, колаборационистима. То је било погрешно и рекао сам себи да ћу то да промијеним. Вјеровали или не, после моје прве и касније друге књиге, више не можете чути да су убице и колаборационисти”, истиче Грајф.

Према његовим ријечима, цијели свијет је прихватио његово мишљење да су они најнесрећнији од свих заробљеника.

Упитан да прокоментарише то што неко из Сарајева упоређује Сребреницу са Холокаустом, па чак изједначава, Грајф је рекао да га то много љути.

"Холокауст – злочин Њемачке над Јеврејима, не може се поредити ни са чим јер је резултирао нестанком чак седам милиона Јевреја. Према последњим истраживањима, не може да се упореди ни са једним другим злочином на планети”, каже Грајф, преноси Танјуг.

Грајф истиче да су злочини у Аушвицу и Јасеновцу геноцид, а када је ријеч о Сребреници, треба сачекати да Комисија истражи овај случај.

"Морам да истражим, да видим сву документацију, фотографије и доказе, да разговарам са људима. То је дуг процес”, напомиње Грајф.

Говорећи о разлици између Аушвица и Јасеновца, он је истакао да је врло јасна разлика – да су и Нијемци и усташе били окрутни, али су Нијемци преферирали стерилна смакнућа "да не прљају руке”, за разлику од усташа који су волели да виде крв на рукама, на тијелима, расути мозак убијених.

Одговарајући на питање да ли се злочини и у Јасеновцу и у Сребреници могу назвати геноцидом, Грајф је рекао да није свако убијање одређене групе људи геноцид и да је намјера оно што чини разлику.

"Намјера је то што прави разлику – шта је била намера починилаца. Да ли су желели да униште само ту мању групу или већу. Нијемци су желели да избришу сав јеврејски народ и према њиховом плану ниједан Јевреј није требало да преживи и хвала Богу нису успјели”, поручио је Грајф.

Влада Републике Српске именовала је данас чланове међународних и независних тела – Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године и Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. година.

Поред Грајфа који је предјседавајући, чланови Комисије су Аденрело Синаба из Нигерије, Јукиоса Јапа, Роџер Бајат из Аустралије, Зенг Ји из Кине, Ђузепе Закарија из Италије, Маркус Голбарх из Њемачке, Ларенс Алмарфренс из САД и Марија Ђурић из Србије.