Градоначелник Загреба штеди буџет преко мањина, највећи јаук због Сребренице

Након што је средином ове године преузео управљање Градом Загребом, Томислав Томашевић започео је "резање" трошкова.

уторак, 28 септембра, 2021 / 15:51

Ријечки Нови лист, познат као "либерално" гласило, ламентира због тога што смањење буџета неће заобићи удружења националних мањина, које су добијале новац и градског буџета.

Томашевић за идућу годину предлаже око 1,3 милиона КМ (пет милиона куна) за рад свих националних мањина. Примјера ради, прорачун за националне мањине претходних година кретао се између 11 и 13 милиона куна, а чак и у временима рецесије, па и пандемије коронавируса и потреса у Загребу није падао испод осам милиона куна.

Управо су програми оно што ће, чини се, највише забољети бошњачку националну мањину којој ће овим приједлогом, ако он прође на Скупштини, бити онемогућено одржавати пројекте сјећања на Сребреницу. Пројекти које је до сада Вијеће бошњачке националне мањине Града Загреба организовало су "Ултрамаратон Вуковар-Сребреница”, који је ове године доживио своје десето издање, ту је и Конвој "Да се никад не заборави”, гдје грађани Града Загреба добијају могућност посјетити Меморијални центар у Поточарима. ПОмиње се и да је угрожен пројекат као што су "Дани босанскохерцеговачке културе”.

У новом финансијском плану Град Загреб не жели финансирати нити куповину канцеларијског материјала, па нити одржавање рачунара.

Коментар је дао и предсједник Вијећа бошњачке националне мањине Града Загреба Армин Хоџић, који је кратко поручио сљедеће:

-Истина је, то је службени приједлог Града, и мало је рећи да смо шокирани. Не желим ништа прејудицирати, јер смо започели разговоре на ову тему. Међутим, ако овакав приједлог прође, то ће бити враћање Града Загреба 20 година уназад у раду с националним мањинама, али немојте мислити да ће нетко тиме спријечити Бошњаке да обиљежавају спомен на жртве "геноцида у Сребреници", начин финансирања ћемо пронаћи сами, поручио је Хоџић, преноси Фактор.