Градња Андрићграда почиње на Видовдан

"Андрићград" крај ћуприје на Дрини у Вишеграду почеће да се гради на Видовдан 28. јуна и прва етапа би требало да буде готова до септембра 2012. године, најавили су данас предсједник Републике Српске Милорад Додик и редитељ Емир Кустурица. На конференцији за новинаре у Римској дворани Библиотеке града Београда, Кустурица, идејни творац "Андрићграда", објаснио је […]

среда, 22 јуна, 2011 / 07:01

"Андрићград" крај ћуприје на Дрини у Вишеграду почеће да се гради на Видовдан 28. јуна и прва етапа би требало да буде готова до септембра 2012. године, најавили су данас предсједник Републике Српске Милорад Додик и редитељ Емир Кустурица.

На конференцији за новинаре у Римској дворани Библиотеке града Београда, Кустурица, идејни творац "Андрићграда", објаснио је да се ради о "првом и пројекту у историји човјечанства који настаје инспирисан литературом".

Он је подсјетио да су "градови настајали да би људи обиљежавали територију и заштитили добра која имају кад су се стационирали, па је најважнија била тврђава да је чува".

"Идеја ‘Андрићграда’ настала је као плод литералног дјела Иве Андрића, коме је град посвећен, и конципирана је да нема касарни", наставио је Кустируца.

"Узасно је важно да овај град у камену буде оличење духа Андрићеве литературе и као такав он је смишљан управо на основу ‘На Дрини ћуприје’, где су различите епохе и различити периоди остављали трагове који су били рушени", рекао је Кустурица.

Најавивши да ће "Андрићградом" Вишеград добиити "оно што је најважније – срце из којег се град генерише", Кустурица је истакао да ће га добити "захваљуци председнуику Додику, који стоји иза њега и својим ауторитетом и свим оним што он може да учини".

"Андрићград" ће се простирати на површини од 2,5 хектара, а његове грађевине ће имати 17.500 метара квадратних површине. Основа града ће бити квадратна, попут ренесансних градова Италије са главним трансверзалама у чијем су центру најважније градске институције – општина, суд, позориште, храмови све три вјере, школа, занатске радионице и радње, хан, хотел.

Кустурица је рекао да ће то "срце" вратити дигнитет Вишеграду, а дух Републике Српске заправо ће бити пројектован кроз начин на који је овај град постављен.

Он је објаснио да ће житељи овог краја, када долазе да траже нешто од власти, до ње "стизати" директно главном улицом, а на чиновницима ће бити да му тако директно изађу у сусрет.

Уз опаску да је пројекат плод сарадње која траје две године, Кустурица је најавио да ће "на свечаности поводом почетка радова бити изведен програм у коме ће учестовати Синфонијски оркестар РТС са извођењем Орфове "Кармине Буране" пред багерима, булдожерима, камионима и свиме што ће бити ту за почетак рада".

Додик је рекао да је велико задовољство сарађивати са Кустурицом, кога зна годинама, и да ће Република Српска обезбиједити логистику јер је "Андрићград" велики пројекат који мора да буде завршен.

Председник РС је подвукао да је "обезбиједио сву неопходну подршку, како би се посао одвијао по динамици коју је Кустурица предвидио и како би се следиле његове замисли, колико год је то објективно, технолошки и технички могуће.

Вишеград, према оцјени Додика, "несумњиво добија нови садржај који ће га поставити на оно мјесто које заслужује, да буде стјециште људи који знају историју и на прави начин су схватили, не само прошлост него садашњост у БиХ ".

Уколико се прва фаза око грубих радова главних објеката у центру пројекта доврши до краја године, 2012. би тај део стављен у употребу. Затим следи градња осталих објеката и све би требало да буде готово за три до четири године, најавио је Кустурица.

Он је рекао да је за "прекривање" 17.500 метара квадратних потребно обезбиједити 10 до 12 милиона евра, а затим слиједи много скупљи дио финализирања "костура".

Додик је додао да се нада да ће изградња бити сценографија за Кустуричин филм на коме ради годинама, на основу Андрићевог романа "На Дрини ћуприја", док га је Кустурица допунио да би било лакше снимиити прво ТВ серију.

"Оно што желимо, закљуцицо је Додик, то је да град живи са два велика имена – Иве Андрића и Емира Кустурица и зато ћемо донијти све неопходне прописе, како би омогуцили да тај град несумњиво живи на начин како је то осмислио Кустурица".

"Према томе, налазимо се на поцетку једног изазовног пројекта и мени је част што учествујем у томе. Не плашим се неуспјеха, имам огромну енергију да подстакнем да то буде завршено", рекао је предсједник РС.0 КОМЕНТАРА

 1. закљуцицо је Додик… поцетку…

  „Он је рекао да је за „прекривање“ 17.500 метара квадратних потребно обезбиједити 10 до 12 милиона евра, а затим слиједи много скупљи дио финализирања „костура“.“

  50милион евра?

  „Додик је додао да се нада да ће изградња бити сценографија за Кустуричин филм на коме ради годинама, на основу Андрићевог романа „На Дрини ћуприја“, док га је Кустурица допунио да би било лакше снимиити прво ТВ серију.“

  +5нових милиона евра

  Пајсају ли, пајсају јеботе! И сад ће Јахач да каже предложи нама незапосленима да идемо скупљати смеће на обалама Врбаса…

 2. Da li ce i Radisav biti medju graditeljima?
  Da li ce i S.S. ( nije Silvestar Stalone) biti medju graditeljima?
  Da li ce vrhunski tehnicki strucnjaci iz RS koji su bili angazovani na tunelu Cemerno biti ukljuceni u ovaj projekat?
  Inace kad smo vec kod tunela Cemerno, ja sam do sada mislio da je tunel u Svici najduzi na svijetu ali sada znam da je to ipak tunel na Cemernu.
  A kakve veze ima Andric sa ovim projektom – drugom prilikom.

 3. А што? Јел’ то не ваља? Или би било боље да су ушли браћа турци?! Само реци шта је и зашто боље…
  Аааа, ти си мислио да је то својина „босанскохерцеговаЋког народа“!
  Е онда, маму им јебем руску! Јел’ ова добра?

 4. Доста несрећа за Србе су се десиле баш на Видовдан. Видјећемо шта је са тим Русом Рашидом, ма зна се шта ће бити, има ли и једнодног инвеститира кога је Додик довео да нас није ошишао ко младе мајмуне

 5. on se sa nama ruga, sadista je, nije mu više stalo do para jer ima milijarde, u kojima nadam se neće dugo da uživa,ali luđaka sada zabavlja iživljavanje, i uživanje u patnjama ljudi.Uživa da gleda kako narod umire natenane uzimajući samo vodu i vazduh.
  On je glava snsd aždaje, druga i treća su marko i pera pinokio ,sada čekamo sv Đorđa.

 6. Andrićgrad će biti izgrađen poput renesansnih gradova u Italiji. Višegrad , Andrić, Turci i Italija …. „niđe veze“. A onda Nemanja (Emir) određuje kako će se činovnici odnositi prema građanima. Znači li to da će on biti vlasnik tog grada i svega i svakoga što se nalazi u njemu.
  Na kraju Dodik predlaže da bi Nemanja trebao snimiti film u tom gradu. A ovaj bi vjerovatno radije napisao novi roman „Na Drini ćuprija“
  E ovdje zaista j*** lud zbunjenog

 7. Колико је мегаломан драги нам предсједник, свима је познато,али овај Кустурица се опасно приближио титули шампиона,човјек је добио на хектаре национализоване земље на Мечавнику и још му није доста.Све за културне потребе!

Оставите одговор