Грађевински сектор у минусу?

Овогодишњу грађевинску сезону у БиХ, која је на измаку, обиљежио је пад посла у овом сектору, а основни разлог је недостатак новца, потврђују стручњаци. Подаци са терена нису охрабрујући и показују вртоглави минус када су у питању радови у грађевинарству, што се посебно односи на високоградњу. Стручњаци истичу да изградња станова ни ове године није […]

петак, 9 новембра, 2012 / 10:22

Овогодишњу грађевинску сезону у БиХ, која је на измаку, обиљежио је пад посла у овом сектору, а основни разлог је недостатак новца, потврђују стручњаци.

Подаци са терена нису охрабрујући и показују вртоглави минус када су у питању радови у грађевинарству, што се посебно односи на високоградњу.

Стручњаци истичу да изградња станова ни ове године није "процвјетала", јер су неки објекти завршени, док се није исплатило почињати градити друге, усљед пада цијена некретнина.

Синдикални радници наглашавају да је послове "укочио" недостатак инвестиција. Додају да су и тржишта изван БиХ за бх. предузећа још затворена, тако да ни тамо нема битнијих позитивних резултата.

"Мањак новца један је од крупнијих проблема који је стопирао изведбу грађевинских радова у БиХ. Послодавци се жале на наплату од инвеститора. Дакле, инвеститори нису обезбиједили средства. Посебно се биљежи застој када је у питању станоградња, односно високоградња уопште", наглашава Шабан Кадирић, предсједник Синдиката грађевинарства БиХ.

Слично истиче и Миле Рибић, предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности РС, који каже да ће многе грађевинске фирме ову годину да заврше са минусом, прије свега, јер не могу да продајом врате оно што су уложиле.

"Тржиште је стало. Према мојим информацијама, доста станова је завршено, али не могу да буду продати. Проблем је у томе што је криза свугдје присутна, односно што су ниске плате. Ми смо радили једну анализу и види се да је дошло до смањења броја радника, али и да је у грађевинарству у девет мјесеци ове године само једна фирма исплатила регрес. То доказује неликвидност ових предузећа. До посла није тешко доћи, али јесте до наплате", истиче Рибић.

Ни у Привредној комори ФБиХ не располажу охрабрујућим подацима. Кажу да је од априла до јула, а за тај период засад постоје подаци, забиљежен пад извршених радова.
"Према доступним информацијама, у БиХ у другом кварталу ове године, у поређењу са истим периодом 2011, евидентан је пад извршених радова за 28,7 одсто, а највећи пад односи се на високоградњу и износи 32,9 одсто. Такође, у првом кварталу имали смо проблеме у јавном финансирању, али и застој због временских непогода, који је изазвао обуставу радова, а самим тим донио и штету", појашњава Џенана Хоџић, секретар Удружења и секција за грађевинарство и комуналне дјелатности при Привредној комори ФБиХ.

Грађевински сектор у БиХ већ годинама је у кризи. Посебно се то односи на станоградњу, а она је у директној вези са купцима, којим су, очигледно, џепови сувише плитки, па станове, иако су појефтинили, мало ко купује.Оставите одговор