Грађани узели мање од 2 одсто ваучера министарства туризма

За 15 дана колико је отворен позив грађанима Српске да се пријаве, подијељено је 841 ваучера или тек 1,7 одсто од укупно емитованих 50.000 ваучера.

субота, 4 јула, 2020 / 13:30

На адресу Министарства трговине и туризма до сад је стигло 940 пријава, док је укупно издато 841 туристички ваучер у вриједности 84.100 КМ, што је непуна два процента од пет милиона марака колико је из Буџета РС одвојено за ову помоћ домаћем туристичком сектору.

За учешће у субвенционисаном кориштењу смјештаја путем туристичких ваучера, кажу у ресорном министарству туризма, одлучује се све већи број угоститеља и туристичких агенција у Српској, због чега очекују да ће бити и више заинтересованих грађана.

"Свакодневно запримамо нове захтјеве како угоститеља, тако и туристичких агенција које желе да се упишу у Евиденцију субјеката код којих се може искористити туристички ваучер. С обзиром да је позив за подношење пријаве за упис у Евиденцију овог органа отворен до 1. новембра 2020. године, а имајући у виду велику заинтересованост грађана за овај вид смјештаја путем туристичких ваучера, очекујемо даље повећање броја угоститеља и туристичких агенција који имају намјеру да учествују у шеми додјеле ваучера", навели су у одговору из Министарства трговине и туризма Републике Српске.

До сада се у Евиденцију угоститеља код којих се може искористити ваучер пријавио 41 угоститељ, који су ставили на располагање укупно 53 објекта, а ту спадају хотели, мотели, хостели, пансиони,..

Број туристичких агенција које су одлучиле учествовати у шеми додјеле туристичких ваучера износи 21.

Подсјећамо, туристички ваучер у износу од 100 КМ може се искористити у периоду од 15. јуна до 15. новембра 2020. године само код угоститеља или туристичке агенције који су уписани у Евиденцију.