Грађани Италије славе одлазак Берлусконија

Неколико стотина демонстраната окупило се данас испред зграда државних институција у Риму, прослављајући неминовни одлазак са власти премијера Силвија Берлусконија након што су у Доњем дому парламента одобрене мјере штедње. Демонстранти, који машу транспарентима са подсмјешљивим порукама Берлусконију, дошли су до предсједничке резиденције у очекивању доласка Берлусконија. У саопштењу које је објавио непосредно након састанка […]

субота, 12 новембра, 2011 / 21:58

Неколико стотина демонстраната окупило се данас испред зграда државних институција у Риму, прослављајући неминовни одлазак са власти премијера Силвија Берлусконија након што су у Доњем дому парламента одобрене мјере штедње.

Демонстранти, који машу транспарентима са подсмјешљивим порукама Берлусконију, дошли су до предсједничке резиденције у очекивању доласка Берлусконија.

У саопштењу које је објавио непосредно након састанка владе, Берлускони је потврдио да ће отићи код предсједника Ђорђа Наполитана да му преда оставку.

Оркестар у непосредној близини резиденције свирао је рефрен "Алелуја" из дјела "Месаја" Фридриха Хендла.

Демонстранти, који узвикују "поднеси оставку" те "кловнови, кловнови" такође су се окупили испред канцеларије премијера и парламента.

Мања група проберлусконовијевих демонстраната окупила се испред његове резиденције, али су их неистомишљеници бројчано надјачали.

Послије одласка Берлусконија, очекује се да ће бивши европски комесар Марио Монти добити мандат за формирање владе која ће се борити са ескалирајућом финансијском кризом.

Берлускони, који је изгубио већину на кључном гласању почетком седмице, обећао је да ће поднијети оставку након што Доњи дом парламента усвоји пакет економских реформи, које захтијевају европски партнери за повратак повјерења у италијанске државне финансије.

Сенат је јуче подржао план, који укључује подизање старосне границе за одлазак у пензију, повећање цијене горива и продају државне имовине.Оставите одговор