Грађани БиХ: Хаг нас није помирио

САРАЈЕВО – Већина грађана БиХ сматра да суђења за ратне злочине пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију (МКСЈ) у Хагу нису допринијела помирењу – показало је истраживање јавног мњења, чији су резултати представљени на конференцији о насљеђу МКСЈ. "Истраживање је показало да већина грађана сматра да је формирање Хашког трибунала било исправан потез, али […]

понедељак, 11 априла, 2011 / 20:28

САРАЈЕВО – Већина грађана БиХ сматра да суђења за ратне злочине пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију (МКСЈ) у Хагу нису допринијела помирењу – показало је истраживање јавног мњења, чији су резултати представљени на конференцији о насљеђу МКСЈ.

"Истраживање је показало да већина грађана сматра да је формирање Хашког трибунала било исправан потез, али да суђења нису допринијела помирењу и правди. Велики број испитаника сматра да правда није задовољена, те да жртве не могу Трибунал доживјети као праведан суд, јер се онима који су извршили злочине или уопште не суди или суди споро, а и благо се кажњавају", рекао је Жарко Марковић из београдског Центра за људска права.

Према истраживању, највећи број испитаника има негативан став према Трибуналу јер сматрају да је спор, неправедан, да лоше ради, али је већина грађана истакла да домаће правосуђе углавном није или уопште није способно да процесуира ратне злочине.

У БиХ 93 одсто испитаника није знало да наведе ниједан поступак који се води пред домаћим правосуђем.Највећи број испитаника је чуо за геноцид у Сребреници и опсаду Сарајева, али је мали број упознат о злочинима у Челебићима, Грабовици, Уздолу или Приједору.

Више од половине испитаних грађана БиХ сматра да државници такође не доприносе процесу помирења, а тај негативан став, како је речено, посебно је изражен у Републици Српској, гдје бирачи имају мање повјерења у политичке актере, преноси Балканска истраживачка мрежа.

Истраживање је обављено током децембра 2010. године и обухватило је 1 045 испитаника из цијеле БиХ.

Центар за људска права оваква истраживања проводи од 2003. године у земљама региона како би се упознали са ставовима грађана о МКСЈ, суђењима за ратне злочине пред националним судовима, те различитим догађајима из ратова током 90-их година.

Конференција "Наслијеђе МКСЈ-а и друштва на простору бивше Југославије" одржана је у Сарајеву, у организацији београдског Центра за људска права.