Градишка: Поплаве одсјекле приступ за десетак кућа

Десетак кућа у мјесној заједници Орубице, код Градишке, одсјечено је од остатка општине због изливања ријеке Саве. Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, водостај Саве у Градишци порастао је за 30 центиметара, и данас је достигао ниво од 768 центиметара, због чега су на снази ванредне мјере одбране од поплаве. Бошко Пуцар, начелник Одјељења Цивилне заштите […]

понедељак, 24 фебруара, 2014 / 22:22

Десетак кућа у мјесној заједници Орубице, код Градишке, одсјечено је од остатка општине због изливања ријеке Саве.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, водостај Саве у Градишци порастао је за 30 центиметара, и данас је достигао ниво од 768 центиметара, због чега су на снази ванредне мјере одбране од поплаве.

Бошко Пуцар, начелник Одјељења Цивилне заштите у Градишци, казао је да је вода ушла у небрањено подручје у Орубици, гдје је одсјечено десетак кућа.

"У сталном смо контакту са становницима Орубице, екипе Цивилне заштите су на терену и нема мјеста паници", рекао је Пуцар.

Мјештане насеља поред Саве брине то што на одбрамбеном насипу постоје клизишта, која упркос прошлогодишњим обећањима нису санирана.

Милимир Додер, директор Републичке управе Цивилне заштите, навео је да засад нема угрожених домаћинстава нити путних комуникација.

"Ванредна одбрана од поплава уводи се на 800 центиметара", рекао је Додер, те додао да не вјерује да ће бити проглашено ванредно стање, јер се ситуација у горњем току Саве смирује, а нове падавине нису најављене.

Водостај ријеке Саве у Српцу данас је био 848 центиметара, а вода се излила на пољопривредно земљиште на небрањеном подручју.

На подручју општине Козарска Дубица јуче су провођене ванредне мјере Цивилне заштите ради континуираног праћења водозаштитних објеката на Сави.

"Водостај Саве на подручју те општине у порасту је у рејону насељеног мјеста Доња Градина", потврдио је Ђуро Трубарац, шеф општинске Цивилне заштите

Према његовим ријечима, екипе Цивилне заштите су на терену, гдје се континуирано прати стање водозаштитних објеката, односно канала и пумпи, те да засад нема угрожених домаћинстава и путних комуникација. Како је казао, у порасту је и водостај Уне у Козарској Дубици, која је јуче износила 263 центиметра.Оставите одговор