Градишка на јесен добија статус града

Општина Градишка на јесен би требало да добије статус града. Потврдио је ово за Мондо начелник Градишке Зоран Аџић, који каже да испуњавају све услове да добију статус града, а што ће им донијети бројне предности и погодности.

среда, април 18, 2018 / 12:09

"Припремљена је иницијатива коју ћемо упутити Министарству управе и локалне самоуправе РС, односно Влади РС. Потом Влада РС предлаже Закон о граду Градишка, који затим иде на Народну скупштину РС и ако га посланици усвоје, планирамо да би већ ове јесени Градишка требало да постане град", објаснио је Аџић.

Новим законом било би уређено подручје, надлежности, органи и финансирање Градишке, а Аџић је подвукао да општина већ сада испуњава све услове да постану град.

"Најважније предности које би нам донио такав статус је могућност приступања европским фондовима, али и низ других могућности. Концепт у Европској унији је да је основна јединица град и ми тренутно, као општина, немамо могућност да аплицирамо за одређена новчана средства, а која би нам много значила за изградњу и унапређење живота у Градишци", казао је Аџић.

Напоменуо је да би им то омогућило и организацију одређених општинских институција на другачији начин, али и изградњу Палате правде у Градишци на новој локацији.

Посљедњи је статус града у РС добио Зворник, крајем 2015. године, а три године прије тога Бијељина, Добој, Требиње и Приједор, док су раније статус градова према територијалној организацији РС, имали Бања Лука и Источно Сарајево.Оставите одговор