Гради се аутопут Ибрахим Ругова од Косова ка Албанији

Цијена градње аутопута „Ибрахим Ругова” од Косова до Албаније могла би да достигне милијарду евра, преноси портал „Сеебиз”. Следећег мјесеца требало би да буду завршени радови до 64. километра. Радове изводи 2.500 радника америчко-турског конзорцијума „Бехтел-Енка”, који су ангажовани непрекидно већ двије године на изградњи тог аутопута који ће бити дуг 102 километра, а рок […]

понедељак, октобар 8, 2012 / 18:12

Цијена градње аутопута „Ибрахим Ругова” од Косова до Албаније могла би да достигне милијарду евра, преноси портал „Сеебиз”.

Следећег мјесеца требало би да буду завршени радови до 64. километра.

Радове изводи 2.500 радника америчко-турског конзорцијума „Бехтел-Енка”, који су ангажовани непрекидно већ двије године на изградњи тог аутопута који ће бити дуг 102 километра, а рок за цијели пројекат је 36 мјесеци.

Представници тог конзорцијума кажу „да је тај аутопут тренутно најбољи и најбржи у региону”.

„Ово је аутопут по међународним параметрима, на којем се постижу велике брзине, од 120 до 130 километара на сат”, рекла је представница конзорцијума Ела Руци.

Приштинске власти су до сада уложиле у аутопут 560 милиона евра, али ће заједно са експропријацијом земљишта бити повећана цијена градње.

Извршни директор „Ринвест Института” Лумир Абдиxхику рекао је, како је наведено, да аутопут према Албанији кошта 25 посто бруто домаћег производа Косова.

„Да се потроши милијарду евра за један пројекат, а да се тај уговор не објави у јавности, значи да нема никакве транспарентности у овом процесу”, каже Абдиxхику.

Приштинске власти, иначе, већ се припремају за изградњу још једног аутопута, према македонској граници.

Повезано0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *