Град Бања Лука се задужује за скоро 3.000.000 КМ

Град Бањалука је због недостатка новца принуђен да се задужи за 2,9 милиона марака, сазнаје портал ЦАПИТАЛ. Иако нова градска администрација у Бањалуци на челу са градоначелником Драшком Станивуковићем заговара политику штедње и рационалног трошења, то очигледно није довољно да се закрпе бројне буџетске рупе.

уторак, 23 марта, 2021 / 14:01

Због тога се кренуло у потрагу банке која ће кредитирати град по каматној стопи од 2,5 одсто са роком отплате од 12 мјесеци. Град је спреман да плати накнаду за обраду захтјева максимално 0,05 одсто од износа кредита те 76.000 марака по основу камате.

Тражи се револвинг кредит, који подразумијева да банка ставља на располагање клијенту одређени износ средстава који их може користити у било које вријеме, према својим потребама.

Иначе, треба напоменути да је Одлуку о кредитном задужењу донио стари сазив Скупштине града на сједници одржаној у мају прошле године, а на коју се нова администрација управо сада позива. Своју сагласност дало је и Министарство финансија и трезора Републике Српске.

Већ тада је било јасно да је пандемија вируса корона оставила велике посљедице на градски буџет.

Такође, у том периоду се град посредством Бањалучке берзе емитујући обвезнице задужио за 12 милиона марака, за капиталне пројекте.

Интересантно је да кредит од 2,9 милиона марака првобитно није био планиран у јавним набавкама града за ову годину да би Станивуковић прошле седмице ипак потписао допуну плана за први квартал којом је ово задужење ипак уврштено.

Градоначелник није одговарао на телефонске позиве.