Грабимо напријед: Мултикулти политичка академија за младе неапатичаре

Генерални секретар Народне скупштине Републике Марко Аћић сматра да је ангажман младих у политици веома битан, јер без обзира на апатију која међу њима постоји, још има оних који желе својим радом да нешто промјене у друштву.

петак, мај 27, 2016 / 14:06

Генерални секретар Народне скупштине Републике Марко Аћић сматра да је ангажман младих у политици веома битан, јер без обзира на апатију која међу њима постоји, још има оних који желе својим радом да нешто промјене у друштву.

Он је након отварања 10. генерације програма – Академије за политичке лидере у БиХ у Бањалуци истакао да се Народна скупштина Републике Српске труди што више отворити према јавности кроз различите програме и активности, мимо оних које креира сама Служба Народне скупштине.

"Партнери смо Института Перпетуум мобиле Бањалука већ дуго, овим желимо показати да смо отворени за младе људе, да се упознају са нашим радом, да су им капацитети Народне скупштине доступни", појаснио је Аћић.

Извршни директор Института Перпетуум мобиле Бањалука Илија Трнинић рекао је да се скоро 30 одсто полазника Академије и сличних програма налази на неким од позиција, на различитим нивоима власти при чему учествују у доношењу важних одлука.

Он је појаснио да су мотиви младих за бављење политиком различити, те да често сматрају да ће им политика помоћи да лакше дођу до запослења, али има и оних који сматрају да им она може помоћи и да нешто промијене у друштву.

"Нисмо задовољни чињеницом да млади не излазе на изборе вјероватно вјерујући да не могу нешто промијенити. У посљедњих десетак година око 21 одсто младих излазило је на изборе, али је на протеклим изборима тек 17 одсто младих изршило своју грађанску дужност", истакао је Трнинић.

Према његовим ријечима програм Академије за политичке лидере у БиХ спроводи се од 2007. године и има за циљ да обучи младе чланове политичких партија и да подржи нову генерацију политичара који ће сарађивати у циљу унапрјеђења њихових заједница и друштва у цјелини.

"Млади политичари из свих политичких партија у БиХ позвани су да аплицирају на једногодишњи програм Академије, а изабрани су само они који поред тога што имају препоруку водећих структура своје странке успјешно положе и елиминациони тест познавања локалних и свјетских политичких дешавања", појаснио је Аћић.

Он је додао да је у досадашњих континуираних девет генерација програма Академије Академију успјешно завршило 185 младих политичар из 29 различитих политичких партија из 43 града и општине у БиХ.

Десету генерацију Академије похађа 20 младих из осам различитих политичких партија – ХДЗ БиХ, СНСД, СББ БиХ, СДС, Прва странка, СДП БиХ, СДА, ПДП и 11 градова и општина у БиХ – Бањалука, Тузла, Сарајево, Градачац, Лукавац, Бихаћ, Козарска Дубица, Зворник, Брчко, Српско Сарајево, Прозор Рама, као и студенти бањалучких универзитета. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *