Говор израелског премијера Бењамина Нетанјахуа улио мало наде

Палестинци и Израелци сматрају да не постоје велике шансе за обнову мировних разговора о Блиском истоку послије говора израелског премијера Бењамина Нетанјахуа у америчком Конгресу. Нетанјаху је јуче наишао на топао пријем у Вашингтону и својим говором задовољио кључне присталице у Конгресу, али није понудио ништа ново што би могло да допринесе склапању мира са […]

среда, 25 маја, 2011 / 15:04

Палестинци и Израелци сматрају да не постоје велике шансе за обнову мировних разговора о Блиском истоку послије говора израелског премијера Бењамина Нетанјахуа у америчком Конгресу.

Нетанјаху је јуче наишао на топао пријем у Вашингтону и својим говором задовољио кључне присталице у Конгресу, али није понудио ништа ново што би могло да допринесе склапању мира са Палестинцима, наводе коментатори.

Нетанјаху је добио овације када је у говору величао израелску демократију и војску, али и одбацио могућност формирања палестинске државе у границама из времена прије рата 1967. године.

Он је одбацио могућност подјеле Јерусалима и апеловао да палестински предсједник Махмуд Абас прекине сарадњу са милитантним покретом Хамас, дајући обећање да ће бити "великодушан" на Западној обали ако Абас склопи мир под тим условима.

Палестинци су саопштили да је ово позната понуда која их не може одвратити од нове стратегије и намјере да у УН у септембру затраже признавање палестинске државе.

"Нетанјаху је најбољи портпарол којег Израел има у САД. Сви Израелци Воле Америку, а чланови Конгреса воле Израел. Нажалост, чланови Конгреса неће бити ту када се Изреал нађе у невољи. Њихов ангажман у спољној политици је маргиналан, а утицај на спољне послове мали. Они неће тражити склониште у Ашкелону или Биршеби ако се наставе ракетни напади", шише израелски лист "Једиот Ахронот".

Абас ће се ускоро консултовати са арапским државама о принципима које је предсједник САД Барак Обама представио као основу за обнову мировног процеса.

Израелски лист "Марив" објавио је резултате анкете према којој 57 одсто гласача сматра да је Нетанјаху требало да подржи Обамину иницијативу, а не да се успротиви америчком предсједнику.

Анкета је такође показала да је Нетанјаху и даље најпопуларнији политичар у Израелу.

"Нетанјаху врло добро зна да су услови које је јуче поставио за мировни процес потпуно неприхватљиви. На свијету не постоји Палестинац који ће их прихватити, нити има арапске државе која ће их подржати. У Европи не постоји озбиљна особа која ће озбиљно схватити тај приједлог, који ће само разљутити Барака Обаму", пише коментатор "Марива".Оставите одговор