Говедарица: Закон, па прво испитати Додикову и Босићеву имовину

Уколико буде усвојен закон о испитивању поријекла имовине у Републици Српској (РС), под лупом Пореске управе РС прво ће бити имовина носилаца власти и политичара, Милорада Додика, Младена Босића и других, а затим и осталих грађана, уколико прелази пола милиона КМ, поновио је данас Вукота Говедарица, шеф Клуба посланика СДС-а у парламенту. – Посебна једница […]

недеља, 14 јула, 2013 / 15:23

Уколико буде усвојен закон о испитивању поријекла имовине у Републици Српској (РС), под лупом Пореске управе РС прво ће бити имовина носилаца власти и политичара, Милорада Додика, Младена Босића и других, а затим и осталих грађана, уколико прелази пола милиона КМ, поновио је данас Вукота Говедарица, шеф Клуба посланика СДС-а у парламенту.

– Посебна једница Пореска управа ће имати приоритетну обавезу да у периоду од шест мјесеци уђе у процес испитивања поријекла имовине званичника у РС. Једна од основних примједби од стране СНСД-а била је на ту одредбу закона и нама је јасно зашто се то њима не свиђа, али сматрамо да РС треба да крене путем „чишћења“ свих проблема управо од врха власти – рекао је Говедарица на прес-конференцији у Бањој Луци.

Потврдио је да је СДС припремио коначни приједлог овог закона те га упутио на изјашњавање у Владу, како би се након тога разматрао у ентитетском парламнету.

У закону су, појаснио је, измјењене све одредбе за које је власт тврдила да нису проводиве те је изразио наду да ће владајуће странке у Народној скупштини прихватити његово усвајање.

Када је у питању од власти оспоравана одредба која говори о претресу стана особа којима се испитује имовина, Говедарица је казао да ће се тај посао обављати посебна једница Пореске управе, уз сагласност надлежног тужилаштва и на основу одлуке суда, а у сарадњи с МУП РС.

Прихваћене су још неке примједбе СНСД-а, а Говедарица тврди да ће СДС, када дође на власт, испитати све сумњиве послове и да први предмет који ће да ураде неће бити „лакши од 10 милиона КМ“, а власт, каже, зна на кога при томе мисли.

Да стратегија борбе против корупције коју је предложила Влада РС није рјешење за тај проблем, већ само козметичка прича која треба да омогући извршној власти да каже да се и они боре против криминала и корупције, увјерен је и потпредсједник СДС-а Огњен Тадић.

Истиче да се из односа Владе РС према кадровима СНСД-а види да ли се заиста боре против криминала и корупције.

– Они су потпуно амнестирани за све оно што сви грађани одавно зову криминалом и корупцијом – казао је Тадић и нагласио да стога неће бити побољшања у тој области док се не донесе закон о испитивању поријекла имовине и други неопходни акти.

Коментирајући дешавања након блокаде рада Парламента БиХ прошлог мјесеца, Огњен Тадић је оцијенио да је у току пребацивање одговорности за пропусте с једног на другог представника на челу сигурносних институција БиХ.

– Имамо стрпљења за њихову такву игру, али ће то свакако на крају добити судски епилог не само за полицијске функционере, већ и друге – истакао је Тадић.0 КОМЕНТАРА

  1. Ако схвате, вратити ће Народу народно и Ентитету ентитетско.

    Čovjek je zaboravio ljubav i žudi za svjetovnim predmetima. Novac dolazi i prolazi, ali moralnost dolazi i raste. Kada budete napuštali ovaj svijet da li će i vaše bogatstvo ići sa vama? Ne! Samo će vas pratiti ishodi vaših djela. Samo će vas bogatstvo vaših zasluga zaštititi.
    Sathya Sai Baba

    Толико има пребогатих особа у Републици Српској, који су дошли на веома лак и брз начин до огромне покретне и непокретне имовине, и још се безглаво отимају да воде девластиране и понижене грађане Ентитета Републике Српске. Ваљда ће грађани једном прогледати, и дати своју задњу ријеч на предстојећим изборима.