Говедарица са скупштине народа зазива лустрацију правосуђа

На синоћ одржаној Скупштини народа у Бијељини предсједник Српске демократске странке Вукота Говедарица осврнуо се на рад Суда и Тужилаштва Босне и Херцеговине.

субота, 4 новембра, 2017 / 21:27

"Сваки човјек који је свјестан како изгледа правна држава, зна да је Суду и Тужилаштву БиХ потребно изградити механизме којим би отклонили сваки вид сумње укључености судија и тужиоца у ратне злочине без обзира на националну припадност. Свакако, правосуђу су потребни и механизми који ће заштитити ову институцију од криминала и корупције јер је евидентно да се у тој институцији свашта дешавало последњих година" – рекао је Говедарица.

У обраћању на Скупштини народа у Бијељини Говедарица је коментарисао и ретроактивну примјену Кривичног закона Босне и Херцеговине.

"Морају постојати механизми којима ће се обуздати ретроактивна примјена Кривичног закона БиХ. Дакле механизам који ће омогући поштовање пресуда и Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права. Мора се трагати за најбољим рјешењима а то значи да је лустрација правосуђа неминовност хтјели то признати или не" – истакао је Говедарица.

Синоћ је у препуној сали Градског биоскопа у Бијељини одржана четврта Скупштина народа у организацији Клубова посланика СДС-СРС РС, ПДП и НДП.