Горња Дрина: Четири хидроелектране, 60 одсто Нијемцима

Влада РС и „Електропривреда РС“ са њемачком компанијом „RWЕ Innogy“ склопиле су уговор о стратешком партнерству за изградњу четири хидроелектране на горњем сливу Дрине оквирне инвестиционе вриједности од 460 милиона евра. Уговор су потписали министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић, генерални директор и извршни директор за инвестиције и развој "Електропривреде РС" (ЕРС) Бранислава […]

четвртак, септембар 27, 2012 / 08:08

Влада РС и „Електропривреда РС“ са њемачком компанијом „RWЕ Innogy“ склопиле су уговор о стратешком партнерству за изградњу четири хидроелектране на горњем сливу Дрине оквирне инвестиционе вриједности од 460 милиона евра.

Уговор су потписали министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић, генерални директор и извршни директор за инвестиције и развој "Електропривреде РС" (ЕРС) Бранислава Милекић и Владислав Владичић, те директори за хидро и нове пројекте у компанији "RWE Innogy", Олаф Хајл и Јута Дисен.

Пројекат ХЕС Горња Дрина предвиђа оснивање заједничке фирме RWЕ и ЕРС, са власничким удјелом од 60 напрема 40 одсто у корист њемачког партнера. Планирана је изградња хидроелектрана Бук Бијела, Фоча, Паунци и Сутјеска укупне инсталисане снаге 260 мегавата и годишње производње 760 гигават-часова електричне енергије.

Министар Ковачевић склопљени аранжман је оцијенио значајним догађајем за РС изражавајући наду да ће компанија RWЕ изградњу хидроелектрана започети и прије утврђених рокова. Он је прецизирао да је изградња прве хидроелектране у низу – Бук Бијеле планирана за почетак септембра 2014. године.

Олаф Хајл, један од директора у RWЕ, казао је да је за њих "велика част" што су потписали уговор о стратешком партнерству са РС, наводећи да је оформљено јако заједничко партнерство. Указао је да су се склопљеним уговором обавезали да ће у циљу успјешне реализације пројекта у РС унијети све своје искуство.

Бранислава Милекић, генерални директор ЕРС, изразила је задовољство што је Влада РС изабрала RWЕ за стратешког партнера у овом енергетском пројекту.

"Велике финансијске могућности којима располаже компанија RWЕ, њен рејтинг у енергетском сектору, техничка знања и досадашња искуства у производњи, дистрибуцији и продаји електричне енергије, гаранција су да ћемо реализовати овај пројекат и заједнички унаприједити енергетски сектор РС", истакла је она.

Нагласила је да је завршен значајан дио пројектно-техничке документације за уговорене хидроелектране, што се посебно односи на ХЕ Бук Бијела и Фоча, док је за ХЕ Паунци и Сутјеска у току израда идејног пројекта, као и студија изводљивости и утицаја на околину.
Милорад Додик, предсједник РС, који је присуствовао потписивању уговора, казао је да је РС доласком њемачког RWЕ-а проширила своје капацитете и могућности, подсјећајући да су за област енергетике одраније заинтересоване компаније из Русије, Италије и других земаља.

"РС полако, али сигурно заокружује инвестициони пројектни циклус који подразумијева обухват свих расположивих ресурса, потенцијала и локација за изградњу енергетских објеката и на тај начин ојачава своју позицију важног регионалног партнера у производњи електричне енергије", рекао је Додик.

Александар Џомбић, предсједник Владе РС, рекао је да овај догађај представља "зелено свјетло" за улагање у електроенергетски сектор, као највећи потенцијал РС.
"Влада РС много очекује од овог пројекта који ће уз пројекат експлоатације нафте сасвим сигурно позитивно утицати на енергетски биланс, учинити РС енергетски независном и појачати њену економску моћ", нагласио је Џомбић.

Амбасадор Њемачке у БиХ Улрике Марија Кноц изјавила је да је енергетска будућност у обновљивим изворима указујући да БиХ располаже великим потенцијалима у тој области. Изразила је задовољство што је РС за стратешког партнера у изградњи хидроелектрана изабрала управо њемачку компанију, оцјењујући да то може одаслати сигнал и за остале потенцијалне инвеститоре на овом подручју.0 КОМЕНТАРА

 1. Тако, распродајте наше ријеке, шта ће нама природна добра, кад се могу продавати мегавати, али 60% иде Нијемцима, наше ријеке не вриједе ни тих 40% пошто ће дотична потписивачка господа већ некако себи укрцати проценат 20% од овог „историјског“ споразума!

  Срам вас било, ђубрад неспособна!

 2. Избише ипак Нијемци на Дрину…
  А Андрићград већ тоне, морално – прва књига промовисана у књижари „Меша Селимовић“ у Андрићграду биће управо нови роман Рајка Васића.
  http://www.andricgrad.com/2012/08/vasic-polozio-svoju-knjigu-na-andricev-spomenik/
  У истом тексту Селимовић, Андрић и Васић. Куд ће гори потоп…

 3. Има у овом ентитету још ријека сем Дрине, нпр. Врбас, он такође има велики хидропотенцијал, зашто господар Д. није одлучио да направи четири хидроелекрана горе и да 60% њиховог потенцијала да Њемцима???

  Доста је Република Српска коштала нас у источном дијелу, ако ничег другог највише је страдало наше здравља, јер хидроелектране на Дрини су сркроз измијениле климу а наравно болницу немамо да се лијечимо, Касиднол – некада плућно одјељење Клиничког Центра Универзитета у Сарајеву тренутно се руши… Свака част нашем господару.

 4. Изгледа да је ово горе него што смо очекивали! Не видим зашто нам требају Нијемци. Највећи дио посла је већ завршен. Експропријација и сл. Боље да смо подигли кредит за изградњу хидроелектрана него за аутопут, ако већ имамо на уму неки развој. Од тога смо у догледно вријеме могли да враћамо кредит и градимо аутопутеве.

  Мислим да је ово НАЈГОРИ потез свих ових година. Дали сте Нијемцима оно то не смије да се даје. Жао ми је дјеце која су гинула стварајући Републику Српску и сви, са слике одозго, треба да их се стидите.

 5. Имали су они паре Ања, али њима паре, образ, част и памет не иду никако у исту реченицу!
  Паре од Телекома су могле преуредити ово наше парче територије, некретнине, али они су ту некретнину унередили, а оно што им се свидило присвојили и легализовали на своје име, на имена своје дјеце, својих супруга, свастика, кумова, кума, љубавница, кучки,…итд, итд.

  Ово је потоп Дрине и дефинитиван крај егзистенције становништва овог поднебља!

 6. Ма имали смо ми ања много више новца него што је ових 460 милиона, кад смо продали Телеком. Сопственог, слободног новца, да направимо и аутопут и ХЕ на Дрини без марке кредита. Ово што нам раде је неоколонијализам, потпомогнут овом квинслиншком црвеном екипом.
  А читам и да предузеће Јадран Нафтагас које истражује постојање нафте и гаса на територији РС, има концесију на 28 година. Што је најжалосније, РС нема у том предузећу ни 1% удјела.

 7. Joseph, 27.09.2012. 12:33:54

  Добро си то напоменуо, тај образац подсјећа на искориштавање нафтних извора по руским областима, гдје су предњачили руски тајкуни типа Дерипаска, Абрамович, Ходорковски.. који прво привуку гласове у тим губернијама, чаролијом чаробних лажи о просперитету, па онда тај регион лаганезе расељавају, откупљујући земљиште за своје бушотине, а становништво се сво пресели у један или евентуално два оближња већа градска центра.

  Исти концепт има и овај предсједник снсд-а, све би он то смјестио на простор око Бањалуке, њему уопште не одговара урбанизација цијеле РС, а погото не неки развој некаквих других центара ван његовог утицаја!

 8. За уздати се је и једини нам је спас, у „ефикасности“ свих досадашњих њихових великих пројеката.

  Мање је опет зло ако и у овом случају будемо плаћали пенале, читај договорени „дил“ као са „штрабагом, чезом, словенцима“…

 9. Lijepe vijesti. Nijemci su garant da će se graditi kvalitetno i možda još važnije – ni po babi ni po stričevima. Mogu samo misliti koliko bi se naši neimari pougrađivali u cijelu priču da smo se kojim slučajem zadužili za ovaj projekat.

  Švabama veliko – DOBRODOŠLI!

 10. rammstein, 27.09.2012. 12:32:46

  Joseph, 27.09.2012. 12:33:54

  Наравно момци, слажем се. Али, давно су потрошили новац од Телекома и Рафинерије. Мислила сам на овај тренутак. И након тога смо имали наду, сада смо дефинитивно и њу изгубили. Ово нам је била посљедња шанса. Не могу да вјерујем да готово да нема неке озбиљне реакције. Или људи не схватају погубност овога или…

 11. @ hamurabi, 27.09.2012. 14:48:51

  Ne kontam. Šta fali toj kompaniji?

  @ anja banja luka, 27.09.2012. 14:40:27

  A kako bi ti organizovala ovaj posao? Uzela kredit pa ga dala našim inžinjerima i armiračima?

 12. anja banja luka, 27.09.2012. 14:40:27

  Нема ко да направи озбиљну реакцију. Наша импотентна, кукавичка, самозвана „интелигенција“ се не смије ни огласити, а камоли стати на пут штетним потезима власти. А ако неће они, ко ће?
  Обични људи ћуте и прихватају.
  Кустурица је осветлао образ и одбранио своје име уставши против експлоатације никла. А кога ми имамо као интелектуалце – онај клуб маторих прдоња у Академији?
  Чуди ме једино опозиција да не напада на ово.

  ex-1978, 27.09.2012. 14:37:39

  Зови Швабе у своју кућу да ти дјецу праве, бар ће бити квалитетна дјеца. Ни на бабу, ни на стричеве. Овако би се комшије Срби (сјеме им се затрло) могле уградити у тај посао. 🙂

 13. I ja bih radije Švabu nego Rusa ili Kineza. Sigurno je da su poslovniji i normalniji. Stvar je u tome da ni jedna studija vezano za te hidrolelektrane nije dostupna javnosti, a ne zaboravimo da ni Nijemci nisu imuni na lovu.
  O uticaju na životnu sredinu neću ni da pričam (ali to je moje subjektivno mišljenje).
  Ne vidim da se našto radi u Stanarim kod Doboja a bila je pompezna najava.

 14. ex-1978, 27.09.2012. 14:58:02

  Не знам да ли се шалиш или мислиш озбиљно? Дакле, боље је подизати кредит за аутопут који не задовољава ни најминималнији услов који се односи на потребан број аутомобила? Увијек сам и заувијек против кредита, али га је боље подићи за нешто што има смисла и што је исплативо и из чега кредит можемо да враћамо. Има безброј бољих рјешења. Могли смо да градимо једну по једну хидроелектрану, да пронађемо стратешког партнера под повољнијим условима…, али дати 60% највећег хидропотенцијала у Европи, практично поколонити га странцу, је најужаснији могући потез.

  Доста више потцјењивања овог народа. Градили смо и раније, још имамо инжињера, старих стручњака, и сигурно је да, без обзира на све, можемо и знамо сами.

  Надам се и сигурна сам да неће остати на овоме.

  Да ли има неки стручњак на Фронталу да нам објасни ово или да Фронтал потражи одговоре или неку озбиљну анализу?

 15. Ево најбољег доказа како су српске и југословеске фирме градиле хидроелекткране. Лијепо је подсјетити се тих времена када је наш народ управљао својом судбином, имао своја предузећа, своје природне ресурсе и неограничене могучности за развој. А онда си дошли мафијаши и криминалци који никад ништа у животу нису радили. И они су као деструктивци почели да се свети нама који смо изградили хидроелектране, термоелектране, рафинерије, цементаре. Зато овде сада говоре да ми немамо стручњака и фирми који могу сада као некада да граде индустрију.
  Комплекс инфериорности који су ови данашњи политичари цијелог живота осјећали према стручњацима који су изградили бившу државу је у пуној мери дошао до издражаја. Зато сада ови криминалци који су се докопали власти руше и распродају све пред собом.
  http://www.youtube.com/watch?v=yefroNPz0hY
  http://www.youtube.com/watch?v=5Yt-dBx45tI
  http://www.youtube.com/watch?v=S6qHu8df3fI
  http://www.youtube.com/watch?v=_15nATlSg0Q
  http://www.youtube.com/watch?v=qeNwhd9EZo8

 16. Tesla, 07.01.2013. 22:07:37
  Lijepo receno.
  Jedini je problem je sto nam je taj “nas narod“ nazalost radio o glavi.
  Zivjeli smo sa nasim neprijateljima koji su se oglusili vapajima Srpskim pocevsi od Kosova pa nadalje.
  Njima niko nije kriv sto su htjeli da budu robovi a nije ni nama sto nijesmo uvidjeli da ne mozemo sami spasiti drzavu i njene tekovine(bez obzira sto je pola toga zasnovano na zapadnim kreditima takodje za protuuslugu okretanja ledja istoku).
  Doba Jugonostalgije je davno iza nas.Jugoslovenstvo je umalo unistilo i malo dostojanstva i osjecaja slobode.
  Bogu hvala pa smo se u poslednji momenat izvukli kandzi unistitelja naseg identiteta i fizickog istrebljenja.
  Sada nam je zadatak da se sami izborimo za zivot dostojan covjeka kako znamo i umijemo.
  Treba gledati unaprijed.Mracne sile su se opet nadvile nad Evropom i nad Srbima.
  Osjetili smo “prijateljsku i milosrdnu“dobrotu onih koji preziru ljude koji ne zele saviti glavu pred silom i one koji priznaju samo silu boziju i niciju vise.

  Ali ni ovaj mrak ne moze vjecno trajati i zasijace i nama opet svjetlo slobode a oni crvi ropski kao i oni u nasim redovima koji su zavedeni satanskim materijalizmom,isparice poput jutarnje rose.
  A mi nikada vise ne smijemo dozvoliti da zloupotrijebe nase dobrocinstvo i nasu borbu za slobodu svih Srba drugih vjera koji su zaboravili zavjete nasih predaka i pogazili sve to.Jugoslavija vise nikada…

 17. Tesla, 07.01.2013. 22:07:37
  Lijepo receno.
  Jedini je problem je sto nam je taj “nas narod“ nazalost radio o glavi.
  Zivjeli smo sa nasim neprijateljima koji su se oglusili vapajima Srpskim pocevsi od Kosova pa nadalje.
  Njima niko nije kriv sto su htjeli da budu robovi a nije ni nama sto nijesmo uvidjeli da ne mozemo sami spasiti drzavu i njene tekovine(bez obzira sto je pola toga zasnovano na zapadnim kreditima takodje za protuuslugu okretanja ledja istoku).
  Doba Jugonostalgije je davno iza nas.Jugoslovenstvo je umalo unistilo i malo dostojanstva i osjecaja slobode.
  Bogu hvala pa smo se u poslednji momenat izvukli kandzi unistitelja naseg identiteta i fizickog istrebljenja.
  Sada nam je zadatak da se sami izborimo za zivot dostojan covjeka kako znamo i umijemo.
  Treba gledati unaprijed.Mracne sile su se opet nadvile nad Evropom i nad Srbima.
  Osjetili smo “prijateljsku i milosrdnu“dobrotu onih koji preziru ljude koji ne zele saviti glavu pred silom i one koji priznaju samo silu boziju i niciju vise.

  Ali ni ovaj mrak ne moze vjecno trajati i zasijace i nama opet svjetlo slobode a oni crvi ropski kao i oni u nasim redovima koji su zavedeni satanskim materijalizmom,isparice poput jutarnje rose.
  A mi nikada vise ne smijemo dozvoliti da zloupotrijebe nase dobrocinstvo i nasu borbu za slobodu svih Srba drugih vjera koji su zaboravili zavjete nasih predaka i pogazili sve to.Jugoslavija vise nikada…

 18. @Tesla
  Ako se sjetite nekoliko TV emisija od prije par mjeseci u kojima smo pojasnjavali predavnicima Vlade RS da mi to mozemo uraditi sa svojim ljudima i mehanizacijom, vecina javnosti je tada vjerovala tim „kvazistrucnjacima“ iz Vlade. I danas ako prosetate kroz te odaje i kancelarije u Vladi, cucete istu zaludjelu pricu da se to mora prodati jer nasi ljudi nista ne znaju. Njima su sva rjesenja bazirana na prodaji resursa. Mi cemo sigurno u narednih par dana po gradovima poceti prozivati narod na sve vrste otpora i gradjanske neposlusnosti jer je ovo prevrsio svaku mjeru. Takvo potcjenjivanje vlastitog naroda nije radio ni Enver Hodza…

 19. Tesla, 07.01.2013. 22:07:37

  Није наш народ заборавио градити и изграђивати, већ се олош на власти осилила толико да је све то растјерала одавде, ко је ишта хтио градити морао је отићи далеко одавде рецимо у Москву па тамо започињати градитељске подухвате, неколико значајних објеката у Русији су градиле баш фирме из Србије, али код нас је зона сумрака, гдје се министри не могу уклопити у проценте ту посла нема!
  Погледај шта је наших градитеља било на црногорском приморју, па колико их је сад у Сочију у Русији. Само код нас се оспорава наше домаће знање и рад, јер то режиму не одговара, њима требају глупе и послушне овчице попут ћургуза, ракуља, мишићке,…

 20. Овде нико није говорио и југоносталгији, него и једој снажној индустрији изграђеној сопственим снагама, сопствоном струком и науком који ова власт намерно уништава. Видимо шта су направили од образовања. Генерације се припремају за робовања страним инвеститорима колонистима. Образовни систем иде ка томе да уништи науку, уништену су сви научни институти, који су промишшљали стратегију индустријског развоја на бази наших природних ресурса. И то је распадом југославије прекунуто. Направљен је један оштар рез којим су уништени сви индустријски комплекси тешке металске индустрије, прерађивачке индустрије, све живо. Сјетимо се таквих фирми као Кончар, Чајевец, Лола Рибар, 14 Октобар, жељезаре. Ако се нешто не предузме и не забране приватни факултети који продају дипломе и не спријечи даље већ поодмакло уништавање постојећих државних факултета, а то исто се ради и на нивоу средњег и основног образовања, последице у бидућности ће бити застрашујуће и катастрофалне. То данас још у потпуности не долази до изражаја. Циљ деструкције образовног истема је стварање услова да се у будућности никада не можемо опоравити и стати на своје ноге. Да неможемо управљати нашим развојем.
  Велиак већиан радника са ових филмова је у пензији, иде се на то да се будуће генерације одвикавају од рада, да се од њих праве послужници, издајници, полтрони, материјалисти, потрошачи и конзумети увозне робе, који ће све најоре говорити о инфериорности свје земље и народа, желе да створе безличне индивудуалисте и потрошаће савременог потрошачког друштва, где се брише сва национална историјска свијест. Сав медијки продстор над овом земњом је већ купљена од стране Запада, да промовише своје вриједнисти, уништава националне културе.
  То ће имати разорне последице по будуће генерације на којима би требао бити терет развоја, обнове, изградње новиог привредног система. Како си могуће било какве промене под оваквом окупаијом, када су нас вратили у педесеете године. Ево на овим филмовиам можемо видети како смо ми произвели генераторе, водене турбине, изгрдили бране, акумилационо језеро, тунеле, све од пројекта до пуштања у рад је нашир руку дјело. То је најбољи доказ супериорност једног привредног и образвног система.
  Ево још доказа како смо градили хидроелектране:
  http://www.youtube.com/watch?v=HTW0OKgPeVE
  http://www.youtube.com/watch?v=roUw8vG0ePI
  http://www.youtube.com/watch?v=E5xAvdc1rSU
  http://www.youtube.com/watch?v=1xnlNOOyepM
  http://www.youtube.com/watch?v=rPjlXgJaT9w

 21. Tesla, 08.01.2013. 09:55:13

  U dobrom dijelu se slažem sa tobom ali mislim da si zaboravio pomenuti bitam momenat – veličina. Ne može privreda od milion ljudi bez obzira na sve dobru volju izgraditi moćan sistem.

  Integracije i povezivanje su neminovnost. Za sve ove projekte i sve ove hidrocentrale angažovalo se 20 miliona ljudi.

 22. Е па јбг ех и Финска је некад ко и ми шибала балване, па су сконтали да нешто морају стварати у својој земљи, да не буду само сировинска база и нестану нестанком сировина!

  У Њемачкој се и даље лакше долази до посла него у овој нашој ситној рупи, иако је тамо број становника већи иако наша будалетина предсједник снсд-а тврди да је криза дошла од њих нама, а ми смо је баш испушили за разлику од њих!
  Колико је потребно сад фирми да би изградили једну хидроцентралу сад кад је технологија узнапредовала него педесетих кад су се готово па ручно градиле хидроелектране и пруге?
  Колико једна машина може да замијени људских руку, а колико је то онда уштеде у изградњи!?
  Је ли задњи пројекат изградње хидроцентрале 1991 имала Хидроградња у Бехми у Ираку и готово да је самостално завршила пројекат до америчког дивљачког бомбардовања Ирака и после тога што се великих послова тиче ми смо гаме овер на све стране, гдје америчка масонерија умијеша своје прљаве крваве шапе ту хљеба нема ни за лијека!

 23. ex-1978, 08.01.2013. 11:19:30
  Босна и Херцеговина са Србијом имају 12 милиона становника.
  И оне би могле саме изградити све хидроелектране не само на Дрини него и другим ријекама. Вишеградска хидроелектрана је изграђена до 1990. и то су наше фрирме градиле. Ова хидроелектрана има три генератора по 105 MW и она производи најјефтинији MWh електричне енергије. Ако ми наше хидренергетске потенцијале који производе најјефтинију струју предаѕмо станим инветиторима и удруженим окупаторима из иностранства са онима у земљи ми као народ и не заслужујемо да живимо. Екс немој више овде да пишеш да ми неможемо градити хидроелертане, кад смо градили по СССР, Либији, Алжиру, Тунису, Мароку, Ирану, Ираку… хидроелектране, термоелектране, рафинерије, цементаре. Немој више овде писати о стварима у које се на резумијеш.

 24. Нису нама неспособни стучњаци које овај народ има него власт коју овај народ више неће моћи финансирати да му прави пропаст.

  Замислите само колико људи у власти сједи који је ставио свој приватни и лични интерес испред цијелог народа!!!

  Ми веће казне у историји нисмо имали, рачунајући и све ратове у којима смо побјеђивали и послије којих смо могли имати државу и напредовати. Ова власт куд и како прође ту трава више не расте!

  Под хитно треба основати институт за стратешке студије, рехабилитовати стручњаке који су жртве ове власти и дати им плате које имају садашњи академици и сенатори.
  Одузети такође нелегално стечену имовину и предати је институцијама које ће изградити привредне потенцијале земље како би се запослило најмање 100 000 људи који су такође таоци неспособне и корумпиране власти.

  Борцима који су доказали свој патриотизам и који могу и хоће да раде из тих средстава такође треба дати безкаматне кредите!

  Има једно питање које мене мучи сво вријеме, а то је; Колико има оних који су се огријешили о народ и који су имали користи од садашње власти и да ли је њихов број већи од оног поштеног народа који је постао жртва свог хришћанског става да се никад не краде и не чини нажао ближњем?

  Не будемо ли имали снаге одвојити ЖИТО ОД КУКОЉА ми не само да ћемо нестати у духовној него и у биолошкој сфери! x-(x-(x-(

 25. @ Tesla, 08.01.2013. 11:37:19

  Gradili smo nekada. Više ne gradimo. Nekoliko je razloga – nemamo znanja, nemamo para a fali nam i politike podrške.

  Osvrnuću se samo na pitanje političke podrške. Da smo u projekat Gornje Drine ušli samostalno ili zajedno sa Srbijom – prva prepreka bi nam bilo Sarajevo. Očas posla bi sarajevksa čaršija našla saveznike i OHR bi to zamrz’o k’o što je već zamrzav’o imovinu ili račune.

  Kada se u projekat krene sa jakim partnerom – tj. sa Švabama onda automatski eliminišeš ovakvu opasnost. A opasnost nije mala. Pitanje imovine je žestoko osporeno nekom od presuda Ustavnog suda BiH i tamo je mnogo toga stavljeno pod pitanje. Nema tome ni par mjeseci. Zajedno sa Švabama takva pitanja se ni ne postavljaju. Bez Švaba – to je nepremostiva prepreka.

  Ništa bolje ne povezuje ljude nego zajednički interes.

 26. Јбг по теби је због те претпоставке шта ће рећи Сарајево, исплатније поклонити то све Швабама, него налазити модалитет и излаз за изградњу, па све да сво Сарајево стане у ријеку, а стаће на мој к. ?
  Каква вам је то јефтина патетика из кухиње снсд-а, зар не знате смислити боље изговоре да напуните своје џепове а национални ресурс уступите било коме за буд’ зашто?

 27. Ako nemaš nekih protivargumenata ja ne bih odgovarao na ta tvoja pitanja… bezze je.

  Ukazujem da nemamo ni novca ni znanja ni političke podrške bez tih Švaba a za izgradnju nam je potrebno svo troje.

 28. „Ništa bolje ne povezuje ljude nego zajednički interes.“
  Naročito ako je intreres stranih investirora da ti otmu prirodne resurse i unište tovju postojeće privredu da bi postao zavisan od njihove preivrede. Mi moramo prvo raščistiti sa unutrašnjom okupacionom vlašći, koja je okupirala svoj narod, pa tek onda definisati svoje interese prama Zapadu i Istoku, moramo napraviti jednu strategiju. A ne ovo što mafijaška vlast radi sada se hvali nekakvim obezbijeđenim investicijama, a to podrazumijeva da smo mi sve naše rudnike i Drinu dali stanom investitoru da sebi gradi termoelektrane i hidroelektrene. I budale se hvali i ponose time. A svi u svijetu nam se smije kakvi nas kriminalci i izdajnici predstavljaju.
  Cio svijet nam se smije, kad vidi kakvi izdajnici i kriminalci na vlasiti nas predstavljaju. Ljudi koji nemani nikave veze sa privredom. Kad strani investitor sa Zapada vidi da ste ovca da imate izdajnike na vlasti koji će sve dati da ostanu na toj vlasti on će da može maksimalno da vas oguli, i ako odluči da uloži 700 miliona evra, onda budite sigurni da računa da na tome desetostruko zadradi.

 29. Uvijek je lakše prihvatiti da nešto ne znaš nego da se potruditi i uložiti napor da bi naučio.

  Za sve one koji vjeruju da mi ne znamo, da nemamo para, političke volje ili ostalih apstraktnih argumenata lijeih koji bolju budućnost i ne zaslužuju, preporučujem ovu simpatični fotogaleriju :

  http://www.retronaut.co/2010/10/once-upon-a-time-in-afghanistan/

  Afganistan ’50tih godina prošlog vijeka…

  Vjera u strance i njihovu pamet pomješana idolopokloništvom nekoj ideji daju super rezultate. Efekte kod nas već možemo da vidimo.

 30. EXU, A GDJE JE NAŠ NOVAC? Firči pokrao!
  A , GDJE JE NAŠE ZNANJE? Firči protjerao!
  Jedan drugom, Mutter, kada vam je švabo toliko mio.Und Schwester, und Tochter!
  Onako svojski!

 31. Оно што бих ја написао по овој теми, било би вјероватно цензурисано, овако, само да Ањицу приупитам, шта то пије, па је од слијепог сљедбеника тракторизма,са кантицом жуте фарбе под јастуком, еволуирала у нешто што је способно да размишља, реци ми Ањице, ако је теби овако помогло, ја бих послије двије дозе вјероватно постао кандидат за Нобелову награду, хаха. Можда и послије једне, јер ја нисам сиве ћелије уништавао бањалучком жабокречином.

 32. Ljudi moji ovo je veleizdaja !!!

  Zasjeo je na Vlast jedan Vo laktaški i hoće da proda rijeke brda i doline da proda ono što još niko nije prodao !!!!

  Pa čija je rijeka majku mu lopovsku jebem čije su brda planine rudnici jel to privatno vlasništvo Milorada Dodika i hoće li ikome išta u ovoj zemlji ostati posle Milorada Dodika ????

  Sve pokradoše,rasprodaše i potrošiše i sad kad je nestalo para prodaje se i rijeka i zemlja i rudnici i sve !!!

  Ovo je VELEIZDAJA naroda i države !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 33. Bez ijednog opaljenog metka, bez ijednog vojnika, ostvari se Hitlerov san. Firči mu predade srpsku zemlju. Naroda ovo malo što je ostalo je osudjeno na smrt: pobiti bijedom! u potpisu Firči

 34. Smatram da bi sindikat radnika energetike i sindikat radnika TE i HE morali podnijeti krivične prijave protiv odgovornih ljudi iz Vlade i rukovodstva termoelektrana i hidroelektrana zbog zloupotrebe službenog položaja i sklapanja štetnih ugovora. Protiv odgovornih za potpisivanje ugovora o stranim investicijama na izgradnji ovih hidroelektrana i termoelektrana i davanje naših rudnika i rijeka pod koncesije kojim će narod izgubiti svoje prirodne resurse. Na sudu bi se vještačenjem dokazalo da su ugovori štetni. Na primeru Ugljevika to je urađeno pod okriljem formiranja zajedničkog preduzeća Komasar enerdži RS. sa vlasničkom strukturom 90% Komsar enerži Rašid Sardarev i 10% elektroprivrda RS.
  Na taj način davanjem rudnika dobijamo 10% proizvedene struje. A ko garantuje da se neće prikazivati da ta firma posluje sa gubicima, a sav profit iznositi u inostranstvo, kao Rafinerije Brod i BiraČ Zvornik.
  Čak i da dobije 10% od profita novog preduzeća elektropriveda je uložila rudnik koji vrijedi 50 puta više od strane investivice od 700 miliona evra.
  Posao oko opravdavanje ove štetne strane investicije je podržao Građevinski Institut Banjaluka a posao oko studije je vodio Đorđe Lajšić Mikerevićev ministar za privredu, sadašnji konsultant Međunarodne organizacije za industrijski razvoj UNIDO iz Beča i konsultant Svjetske banke.
  Ovaj Lajšić http://www.institutig.com/CMS/files/5.JPG
  tvrdi „da koncesija na ugalj nije prodaja naših resursa nikome nego ,,davanje u najam“ zbog nedostatka finansijskih sredstava kojim bi mogli sami da gradimo termoenergetske objekte“.

 35. soliumt

  потрефио си у сред среде, у суштину ствари:

  – „Колико има оних који су се огријешили о народ и који су имали користи од садашње власти и да ли је њихов број већи од оног поштеног народа који је постао жртва свог хришћанског става да се никад не краде и не чини нажао ближњем?“ –

  и без тачног пребројавања знамо да је на сцени велеиздаја већ деценију и више актуелне власти лоповског СНСД-а, а гладна уста народа тога су, ваљда, свјесна. Казниће своје душмане. Надам се на вријеме, без даљег оклијевања и прије него нас робовласници потпуне не покоре и не униште.

  Срби смо, а међу нама је увјек било у већини часних, одлучних, способних патриота и оних који су одлучни и способни да се у одсудном моменту ухвате у коштац са разбојницима.

  Вјерујем – десиће се то и сада, ускоро јер вријеме за спас од велеиздајника и народне пропасти истиче.

 36. ex-1978, 08.01.2013. 14:20:36
  „Gradili smo nekada. Više ne gradimo. Nekoliko je razloga – nemamo znanja, nemamo para a fali nam i politike podrške.“
  Kakav je ovo arguement, mi nemamo znaja i nemamo para, pa ćemo zato sve prirodne resurse koji pripadaju ovom narodu pokloniti stranim investitorima. Ova vlast sistematski uništava obrazovanje sa uvođenjem bolonjskog sistema i izjednačavanjem državnih fakulteta sa privatnim gde je lagalizovana kupovina diploma(zašto bi neko na privatnom studirao za 2000-3000KM školarine ako može bez plaćanaj studirati na državnom). To je dokaz da kupuju diplome.
  Da mi nemamo znanje nije tačno, mada vi uporno uništavate znanje i na sve funkcije u svim institucijama dovodite neznalice i nesposobne po sistemu negativne kadrovske selekcije. Naš narod je u svim najtežim istorijskim trenucima našao snage da se odupte stranim okupatorima i osvajačima: Tako će i sada naći snage da zbaci ovu izdajnički okupacionu vlast i da se sklobodi okupacije i kolonizacije stanih investitora i MMF-a koje je ova vlast dovela. I jedne i druge treba protjerati. MMF su protjerali u POljskoj, Češkoj, Rusiji i mnogim drugim zemljama. Da im se lijepo zahvalimo za njihovui brigu i njihove reforme, to je trebalo uraditi još 2006. Sad kad je privreda srušena, rasprodata, na dobrom putu smo i resursi da budu raspodati jer vlast zapinje iz sve snage da do kraja mandata 2014 rasporada prirodne resurse i elektroprivredu kako bi se uz pomoć stranaca kojima su poklonili resurse održala na vlasti i ostala nesmjenjiva.

  NSP, 08.01.2013. 01:30:37
  Pratio sam šta je NSP (Nova socijalistička partija radila)
  Podržaćemo sve inicijative Zdravka Krsmanović da cijele istočna RS usttane u zaštitu prirodnih resursa. Moramo mobilisati sav narod koji mora biti osviješten u ovom prelomnom istorijskom trenutku. Narod ne smije dozvoliti da bude ucijenjen čuvanjem radnog mejsta. Bez radnih mjesta sigurno ostaje ako izgubimo prirodne resurse: rudnike, rijeke, šume, zemljište… Vlast nemože nikoga da ucjenjuje radnim mjestom u državnim preduzećima i državnim institucijama.

 37. ex-1978, 08.01.2013. 15:49:52

  Кад ти овако на очиту превару режима, тражиш неке противаргументе ја се онда питам да ли си ти идиот по опредјељењу или по рођењу!?

  Оваква концесија значи пут у ропство и ништа друго! Овдје се тек полако разобличује стварна намјера потпуне окупације овог нашег чемера од земље! Дрина ће на овај начин послужити као примјер за цијелу РС. Продаће нас буд зашто кроз концесије или како им буде ћеиф!

  Можеш ли замислити или зашто већ не одмах, да исти сценарио примјене у шумама, па да тамо један дрвопрерађивач добије на концесију управљање свим шумама РС? Замисли какав ће то еколошки покољ бити наших природних еколошких плућа? Аустро-уграска ја мала маца шта ће нам ови урадити, а имају после продаје Дрине пуно право, зашто би неко управљо ријекама, а по истом закону не и шумама? Закон је исти за све? Зар не?

  Па онда коначни сценарио, тај што ће и тебе опаметити, али ти ћеш тада имати можда неких педесетак година и биће ти свеједно што си и даље глуп, незнање се не учи зар не?

  Држава ће давати и ливаде и њиве под концесију, неким богатијим пољопривредницима, можда овим преко пута Саве Хрватима, што да не? Овом усраном додиковом режиму се ништа не гади кад су паре и лична корист у питању!

  Ти нећеш као индивидуални произвођач моћи бити конкурентан том концесионару, зато неће домаћи пољопривредник моћи плаћати харач овој држави, а онда ће држава да реагује и одузима земљу својим пропалим фармерима!

  Онда ће ту одузету земљу да даје под концесију неким новим аустроугарима, а нас ће поново да сведе на робове на рођеној земљи? Јел’ ти довољно аргументације, да не пишеш више глупости и не стављаш своје идиотско мишљење у исту раван са некима који виде ипак мало више испред себе, јер онај ко на брдо, ак’ и мало, стоји више види но онај под брдом!

 38. Tesla, 08.01.2013. 11:37:19
  “Босна и Херцеговина са Србијом имају 12 милиона становника.“

  E lijepo si ovo naveo ali nijesmo mi publika za ovo.To trebas reci onima koji su upravo u toj frazi vidjeli nista drugo nego neku toboznju “Srboekspanziju“.Stvar je jasna kao suza.Uplivalo je nesto stranog kapitala da razbije prvo SFRJ pa onda i ono sto su neki zvali “krnja Srboslavija“…
  To objasni ovim fundamentalistima a ne nama.Mi sada nemamo izbora nego ici svojim putem pa kako bude.
  I dobro je ex ovdje primijetio,nije bas jednostavno jednoj zemlji od milion stanovnika ciniti ovakve poduhvate,mada se donekle slazem i sa Anjom da je postojala alternativa “mravljim korakom“,drugim rijecima umjesto nekih skupih,politicki obojenih a manje isplativih“veleizgradnji“
  ,mozda se moglo ici sistemom korak po korak,pa makar nam trebalo 100 godina da napravimo tih nekoliko elektrana.

 39. hamurabi, 08.01.2013. 16:14:00

  Bravo,cvaka cast za llink.
  Kao da ssmo citali misli jedan drugom.
  Odlican primjer desavanja koje vuku odredjene paralele i ovdje.
  Nakon vijekovne borbe ljudi su se oslobodili Anglosaksonskog jarma i tada je krenula Ruska(tada mlada komunisticka pomoc)i ekspanzija.Rusi su podigli taj izmuceni narod na noge.
  Krenulo je nizbrdo poslije drugog svjetskog rata nasilnim skidanjem Iranske nezavisne inicijative koje je odradila cia i britanska obavjestajna.Ko nije procitao neka skine “svi sahovi ljudi“,gdje je zavjera lijepo opisana.Pomenute agencije se ne zaustavljaju nego 70-ih uzburkavaju susjedni Afganistan,na malo drugaciji nacin, gdje finansiraju Islamske dzihadiste i fundamentaliste.Rezultat tih previranja kulminira Sovjetskom intervencijom 79-e u cilju spasavanja socijalisticki orjentisanih struktura vlasti.
  Medjutim propaganda i ogromne sume novca odobrene od strane Dzimi Kartera polako okrecu narod protiv Rusa,dabi vremenom Islamske strukture preuzele sve sfere javnog i drustvenog zivota sto je rezultiralo povlacenjem Rusa…
  Rezultat…znamo…

  Kod nas se desilo nesto slicno.Finansirale su se fundamentalisticke strukture koje su izgubile II svjetski rat.Tudjman je slusao sa obadva uha(zapad i Nijemce) a Alija je oponasao Franju…dzaba price o gradnji i prosperitetu.Obecane su kule i gradovi tamo nedje ….u Diznilendu….

 40. Jahaču, jebemu vraga zemljče, imaš pravu nit, ali odjašeš daleko i izgubiš je. Prošlost je dakako u nama, ali zbog budućnosti bavimo se sadašnjošću, gledajmo je onakvu kakva je, skinimo pink naočale da nam ne bi uljepšale crnu sadašnjost. Ti si promašio vrijeme svoje, tebao si da živiš sa Filipom Višnjićem pa da guslaš .
  Franjo i Alija su otišli i radili ono što su uradili, i na to ne možemo da utičemo, pogledajmo mi naše alije i franje. Kako se osjećaš kada se naš predsjednik onako srdačno smije i ispod žita sarađuje sa žvaljavim Radonjčićem , Lagumdžijpm, onim UUUUU hercegovcima, kada kaže da je hrvattski narod ugrožen….
  Meni se crijeva prevrću.

 41. Vežem ja sve to, ali ti uvijek o Markovim konacima . Jeboga ti, pa osvrni se oko sebe. Iz moje ulice niko ne ide na posao.Prijedor ima 100 000 ljudi, nijedna fabrika. Zapravo, ima jedna hrvatska. Rudnik , indijski. Sela pusta, škole prazne. Više učitelja nego djece. A, ministri se večeras takmiče čiji je sat skuplji. Škrbićev 100 000 km. Pinokijev 2 500.
  Ne zaboravi juče, ali kako ćemo sutra?

 42. prijedor, 08.01.2013. 21:39:10

  Sutra?
  Pa ti ili ne citas ili ne kontas(opet jednostavne stvari).
  Rekao sam to ovdje milion puta najmanje.
  Ultimativno rjesenje je nezavisnost.
  To sam navodio kao i podrsku SNP Dr Karadzic kao etapu alternativnog rjesenja za razliku od mase ljudi ovdje koja maltene nije ponudila nista.
  Osim sto Dodiku bas oni koji pjevaju zalopojke nabijaju rejting.Pored “pedralista“…

 43. Glas Naroda, 08.01.2013. 19:44:52

  Argument je čvrst kao stijena. Navedi mi ime i prezime inžinjera ili preduzeća koje bi znalo izgraditi ozbiljnu hidroelektranu… recimo nešto ovako – https://www.youtube.com/watch?v=_15nATlSg0Q ili ovako nešto https://www.youtube.com/watch?v=BdCaDrJPKFk

  Ja sam se tim poslom bavio više od godinu dana i izgradilo se nešto ali toliko primitivno i sa toliko improvizacije da je smiješno i neuporedivo u odnosu na ove filmove. Najgore u toj priči – bili smo najbolji na tom poslu. Niko u BiH nije mogao bolje, složenije, zahtjevnije. Angažovali smo i stručnjake iz Slovenije i Austrije.

  Prema tome, ako nisi iz te priče – sitnije melji jer ispadaš smiješan. Koncesija na 30 godina ne znači da smo prodali Drinu – to znači samo da smo dobili priliku da u tih 30 godina izučimo zanat, pribavimo neke finansije i nešto podrške pa da možemo samostalno pokretati slične projekte. Bez Švaba, bez njihovog znanja i kapitala sav taj potencijal Gornje Drine u narednih 30 godina ne bi bio iskorišćen.

 44. ex-1978, 09.01.2013. 08:41:37
  ja se samo pitam jesi li ti budala, fukara ili oboje?
  vise puta sam navodio da je glavni elektroinzinjer sa he visegrad i he bekhme u trebinju i da je nezaposlen jer ne moze naci poso od crvenih strucnjaka.covjek je nasao poso ne u trebinju ali ne bi o imenima i prezimenima.sef gradilista he capljina kog sam poznavao i pojavljuje se na filmu je nazalost umro prije 3-4 god, djeca su mu u bg,jbg nije bilo posla u tb, ali ima jos zivih sa filma i ako umru oni umrlo je i znanje

 45. posto ne mogu dugo pisati na poslu samo da ti kazem da ja licno poznam ljude koji znaju sastaviti he sto se struje tice a pretpostavljam da ima i gradjevinaca a to sto ti ne znas me ne cudi jer da ista znas ne bi bio kmer.

 46. herc64, 09.01.2013. 09:15:01

  Znam i ja čovjeka koji ima ušteđeno 100 milijardi dolara i 2000 tona zlata. Obećo je kad umre sve ostavit narodu Republike Srpske. Ne bih sad o imenima i prezimenima…

 47. ex-1978, 09.01.2013. 09:44:07
  nazvacu ga telefonom ako zeli da se ukljuci u diskusiju a da ti znas toga sa parama i zlatom u to ne sumnjam znam ga i ja sa tv ali nije ustedio nego ukrao od nasx-(

 48. ex-1978, 09.01.2013. 09:44:07

  Па ти си се еху опарио уз Малићеве миницентрале, па сад продајеш муда за бубреге, како је то на већем нивоу неисплативо правити! Па нек убаце пројекат на два ЕТФ-а у правцу школовања кадра за изградњу таквих централа, имамо способних и талентованих студената који би то усавршили гарант, а не овако што те кадрове или партијски усмјеравате ко оног несрећника мазалицу или дајете право да пљачкају све око себе ко она друга несрећа слиниша додик!

 49. ex-1978, 09.01.2013. 08:41:37
  Preduzeća su iz Srbije, a ovi kriminalci su u RS sve uništili, uništili su i fakultete. Sva tvoja argumetnacija se zasniva na postavci da sve treba rasprodati i dati pod koncesije potšto smo mi nesposobni, neobrazovani, nestručni, te nam je zato namijenja uloga sluga Novog svestkog poretka. Sve ste uništili što ste stigli.
  Tu si korisni idiot novog svetskog poretka, tako o vam govote na Zapadu. Oni će uzeti i oteti sve što mogu ako vide da ste ovca i da ništa neznate kao što su vlasti koje nas predstavljaju. To su najobilčnije naznailice ljudu pijuni koima Zapdni veliki brat govori šta eć raditi.
  Ti misliš da će oni da tebe uče neki zanat. Ti si lud. Sve će ti oteti, kad padneš u kolonijalno dužničko ropstvo u koje su dospeo zbog ove izdajničke vlasti koje je samo uzaimala bezvredni naštampani novac Federalnih reervi, više ti neema spasa: Nemaš da vratiš kredit, samo ti kažu daćeš elektroprivredu, daćeš hidroeltkrane, rijeke, rudnike i kad istekene ta koncesija. Sa takvim izdajnicima koji su sve rasprodali i izdali zna se kako se postupa. Vidiš valjda da su usamljen ovde na Frontalu. Svi normlani ljudi misle kao ja.

 50. Zašto je jugoslovenska privreda bila tako moćna, sa tolikim razvojnim potencijalom bez trošenja tuđeg novca.
  Jugoslavija je gradila hidroelektrane, termoelektrane, cemenetare, rafinerije, prehrambenu industriju, drvna, industriju poljoprivrednih mašina, automobilska i avio industrija, vojnu tehniku i naoružanje, željeznice, mostovi, putevi…?
  Mogla je zato što skoro je sve sama mogla proizvesti.
  Kad su gradili hidroelektrane, jugoslovnske privreda je proizvidila generatore, transformatore, dalekovode, vodene turbine, cevne sisteme. Deo projekata parnih kotlova termoeleketrana je bio ruski kao i oprema za parne kotlove, ali ti projekti i oprema SSSR-u nisu plaćani nego idrađivani preko naših gređevinskih firmi u SSSR. Što našu jugoslovensku čini još moćnijom.
  Projekte hidroelektrana su radile naše projektantske firme i naučni instituti. Skori svu opremu je proizvodila naša industrija, a sve građevinske radove su radile naše građevinske firme. Tako imao situaciju da smo gigantske industrijke projekte izveleli našim snagama i našim stručnjacima. Na taj način je u Jugoslaviji započet ogroman investicioni ciklus u koji su bila uključena sva državna preduzeća i zaposleno 5 miliona radnika. To je nezamislivo u naše vreme. Znanje i iskustvo naših građevinskih i monterskih firmi stečeno na takvim gigantskin industrijskim projektina je dalo mogućnost naštim građevinskim i monterskim državnim preduzećima da na istim industijskim projektima rade po zemljama Afrike (Alžiru, Libiji, Egiptu, Maroku, Tunisu, Angoli…), Azije (SSSR, Iranu, Iraku, Kini, Indiji, Afganistanu…).
  Nasilnim ratnim razbijanjem jedne takve kompaktne i kompleksne privrede povezane međusobno hiljadama niti, nestalo je mogućnosti rada naših preduzeća na takvim porjektima kao što su hidroelektrane na Drini, Đerdapu.
  Poslednja višegrdska hidroleketana je završena 1990. u celini našim snagama.
  http://www.youtube.com/watch?v=yefroNPz0hY
  http://www.youtube.com/watch?v=5Yt-dBx45tI
  http://www.youtube.com/watch?v=S6qHu8df3fI
  http://www.youtube.com/watch?v=_15nATlSg0Q
  http://www.youtube.com/watch?v=qeNwhd9EZo8
  http://www.youtube.com/watch?v=HTW0OKgPeVE
  http://www.youtube.com/watch?v=roUw8vG0ePI
  http://www.youtube.com/watch?v=E5xAvdc1rSU
  http://www.youtube.com/watch?v=1xnlNOOyepM
  http://www.youtube.com/watch?v=rPjlXgJaT9w

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *