Горки мед медија: Антологија афоризама о новинарству

Антологија афоризама о новинарству под називом „Горки мед медија“, коју су приредили Бане Јовановић и Витомир Теофиловић , објављена је у електронском издању часописа „Етна“. На 164 стране Антологије садржани су афоризми о српском новинарству 140 аутора, међу којима су Александар Баљак, Александар Чотрић, Милован Витезовић, Нинус Несторовић, Душко Радовић, саопштено је из Секције хумориста […]

уторак, новембар 15, 2011 / 12:46

Антологија афоризама о новинарству под називом „Горки мед медија“, коју су приредили Бане Јовановић и Витомир Теофиловић , објављена је у електронском издању часописа „Етна“.

На 164 стране Антологије садржани су афоризми о српском новинарству 140 аутора, међу којима су Александар Баљак, Александар Чотрић, Милован Витезовић, Нинус Несторовић, Душко Радовић, саопштено је из Секције хумориста и сатиричара Друштва књижевника Војводине.

"Панорама је ово савременог политичког афоризма о часној и најрањивијој професији и њеним посленицима, који су писањем стварали јавно мњење на овим деловима балканског и европског простора, од Димитрија Давидовића и његових `Новина србских` (1834) и Пере Тодоровића и његових јевропских `Малих новина`(1889) до данас", написао је Јовановић, један од аутора књиге у њеном предговору.

Аутори књиге кажу да је ова антологија њихов покушај да се одуже зачетницима новинског хумора и сатире, од "Шаљивца" (1850) Сергеја Николића, до "Страдије" (1904) Радоја Домановића.

Поговор антологији написао је Жарко Требјешанин који је закључио да медији и даље прикривају ружну истину, "фризирају" стварност и улељшавају је, док афористичари немилосрдно разоткривају њихове лажи и обмане.

"Шамар је информација из прве руке", "Званично саопштење је коначна верзија нашег мишљења",

"Тешко је доћи до истине.Има јако обезбеђње", неки су од афоризам из пера Александра Баљака.

Вишња Коосвић пише "Слободу говора гуши слобода лајања", "Слободна мисао је као птица, најчешће се гађа", праћком".

"Цензура ће нестати, чим нестане медија", "Новинари се деле на подобне, продане и покојне", "То је новинар ветеран. Имао је среће!", "Истина боли. Зато нас кљукају лажима", "Телевизија је најјачи халуциноген", "Најскупље је истраживачко новинарство.Исплате те оловом", "Независни новинар зависи само од газде", афоризми су Уроша Ковачевића.

"Слобода говора, па то је апсолутна контрола мисли", "Глава га је коштала главе", "Свака сила има слабу тачку
у коју се можете убости пером за писање", "Остао сам при свом мишљењу.Други одоше даље", неки су од афоризама Павла Ковачевића.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *