Горе нафтнa постројења у Рас Лануфу

Послије жестоких борби у граду Завија, снаге лојалне Гадафију данас поново нападају побуњеничка упоришта. На удару се овога пута нашао град Рас Лануф, на истоку Либије. Према наводима сведока, у пламену су нафтна постројења, пошто су Гадафијеве присталице бомбардовале околину рафинерије. Сведоци кажу да изнад Рас Лануфа круже авиони и повремено се чују експлозије. Једна […]

четвртак, март 10, 2011 / 17:30

Послије жестоких борби у граду Завија, снаге лојалне Гадафију данас поново нападају побуњеничка упоришта. На удару се овога пута нашао град Рас Лануф, на истоку Либије.

Према наводима сведока, у пламену су нафтна постројења, пошто су Гадафијеве присталице бомбардовале околину рафинерије. Сведоци кажу да изнад Рас Лануфа круже авиони и повремено се чују експлозије. Једна бомба је, наводно, погодила и приватну кућу.

Либијска телевизија је, међутим, пренијела да побуњеници сами дижу у ваздух цистерне са нафтом.

Побуњеници тврде да су поново преузели контролу над градом Завија који је јуче, послије 24 часа жестоких борби, прешао у руке Гадафија.

"Борили смо се до три сата послије поноћи. Јутрос је овде мирно", рекао је један побуњеник за Ројтерс.

У међувремену, Либију су напустила тројица новинара Би-Би-Сија, које су Гадафијеве снаге држале у заточеништву 21 сат. Новинари су рекли да су их либијски војници зауставили недалеко од Завије, завезали им очи, ставили лисице и одвезли у војне бараке, гдје су их, затим, тукли.

Новинар Крис Коб Смит је испричао да су их либијски војници поређали уза зид, као за стрељање, а затим му је један војник прислонио аутомат уз врат и пуцао, тако да су меци пролетјели поред новинара. Смит каже да су се војници затим смијали.

У заточеништву најгоре је био третиран сарадник Би-Би-Сија који је пореклом из Палестине. Њега су војници окривили за шпијунажу.

Санкцијама Либији, које је Савјет безбједности УН увео 26. фебруара, придружила се и Русија, што значи да је извоз свих видова руског наоружања у Либију забрањен, укључујући оружје, муницију, војну технику и пружање услуга повезаних са војним дејствима. Ова одлука ће, свакако, оштетити руску војну индустрију, јер је Либија била значајан увозник руског оружја.

Руско руководство је до сада било уздржано у коментарисању ситуације у Либији, иако су извори у Кремљу пренијели да је став власти да Гадафи мора отићи са власти.

"Полазимо од тога да ће Гадафи, чак и ако опстане, бити живи политички леш, којем није мјесто у савременом цивилизованом свијету", рекао је новинарима анонимни извор у Кремљу.

У оквиру разматрања могућих мјера против Либије, на дневном реду Савјета безбједности ове седмице би могла да се нађе британско-француска резолуција, у којој је затражено увођење зоне забране летова над Либијом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *