Горбачов би још увијек да уводи демократију у Русију

Посљедњи совјетски лидер Михаил Горбачов изјавио је данас да ће се Русија суочити са немирима уколико друштво не постане демократичније, иако су власти умириле талас протеста. Горбачов, чије реформе нису успјеле да спријече распад Совјетског Савеза, изразио је симпатије према учесницима протеста, који потичу углавном из урбане средње класе и кажу да су незадовољни због […]

субота, март 30, 2013 / 21:13

Посљедњи совјетски лидер Михаил Горбачов изјавио је данас да ће се Русија суочити са немирима уколико друштво не постане демократичније, иако су власти умириле талас протеста.

Горбачов, чије реформе нису успјеле да спријече распад Совјетског Савеза, изразио је симпатије према учесницима протеста, који потичу углавном из урбане средње класе и кажу да су незадовољни због изборних нерегуларности и политичке корупције.
"Власти су привремено умириле протесте, али проблеми су и даље ту. Ако све остане као раније, они ће ескалирати", рекао је Горбачов на једном предавању, пренијела је агенција РИА новости.

Он је додао да се Русија суочава са новим покушајем друштва да се покрене ка стварној демократији и оцијенио да то има "историјски значај".

Гробачов је активан у јавном животу у 82. години и суиздавач је листа "Новаја газета".

Он је оцијенио да је Русија почела да стагнира и да је дошла до тачке када је обуставила реформе.

"Политика се све више претвара у имитацију. Потребан нам је нови систем владања овом земљом", рекао је бивши совјетски лидер.

Он је одбацио одговорност за распад Совјетског Савеза и рекао да је увидио неопходност децентрализације и модернизације те државе, али да се залагао за њено очување.Оставите одговор