Горан Мракић, најбољи српски афористичар за прошли годину

„Све ближе смо Европи, тешко њој кад је стигнемо”, један је од афоризама Горана Мракића, добитника 16. награде „Владимир Булатовић Виб” за најбољег младог сатиричара у 2010. години. Награда је додијељенајуче у просторијама листа „Политика”. Мракићу, који је рођен 1979. године у Великом Семиклушу у Румунији, према оцјени жирија, лакше је да се бави сатиром […]

среда, март 9, 2011 / 16:15

„Све ближе смо Европи, тешко њој кад је стигнемо”, један је од афоризама Горана Мракића, добитника 16. награде „Владимир Булатовић Виб” за најбољег младог сатиричара у 2010. години. Награда је додијељенајуче у просторијама листа „Политика”.

Мракићу, који је рођен 1979. године у Великом Семиклушу у Румунији, према оцјени жирија, лакше је да се бави сатиром као Србину који живи у Румунији јер има двоструко више тема – може да пише о двије власти, док су његови афоризми зналачки зрели.

„Горан Мракић је бунтовник с разлогом, оштар, бескомпромисан и духовит аутор. Увијек је у форми за писање кратке форме. Када пише, штеди ријечи, али не штеди мете своје критике”, пише у образложењу жирија, који је радио у саставу: Љубивоје Ршумовић (председник), Александар Чотрић, Петар Мићковић, Ненад Вучетић и Драгутин Минић Карло.

Овогодишњи лауреат, који је награђен дипломом, бронзаним одливком са ликом Владимира Булатовића Виба и новчаним износом, дипломирао је историју на Западном универзитету у Темишвару, ради као новинар „Наше речи”, недељника на српском језику у Румунији и пише и преводи поезију, афоризме, есеје и кратку прозу.

Објавио је двије књиге пјесама и збирку афоризама. Заступљен је у више антологијаи превођен је и на више страних језика. Додјели награде присуствовао је и Срђан Срећковић, министар за дијаспору у Влади Србије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *