Горан Ђорђић: Српској пријети стечај

Пет или десет појединаца не могу бити важнији од цијеле земље и то морамо сви заједно да схватимо. Расправа и чин гласања на прошлој сједници Народне скупштине Републике Српске показали су неколико битних детаља: – Посланици већине у парламенту, поготово поједини посланици СНСД-а, свјесни су да је привреди и читавом систему у Српској потребан озбиљан […]

понедељак, 22 фебруара, 2016 / 11:02

Пет или десет појединаца не могу бити важнији од цијеле земље и то морамо сви заједно да схватимо.

Расправа и чин гласања на прошлој сједници Народне скупштине Републике Српске показали су неколико битних детаља:

– Посланици већине у парламенту, поготово поједини посланици СНСД-а, свјесни су да је привреди и читавом систему у Српској потребан озбиљан ремонт;

– Посланици опозиције показали су способност да предложе озбиљна рјешења за системске проблем привреде у земљи;

– Народна скупштина је показала одређени капацитет да расправља и промишља о важним питањима за Републику Српску, али њен основни проблем је подређеност извршној власти, иако би требало да буде обрнут случај.

Кренимо редом. Приликом расправе о новом Закону о стечају Републике Српске било је уочљиво да поједини посланици СНСД-а схватају да у новом закону морају бити уврштена рјешења која ће дати обавезу Пореској управи да по сили закона подноси приједлоге за покретање стечајних поступака у у случају да порески дужници не измирују у потпуности своје пореске обавезе, односно да им је блокиран рачун и да је јасно да нити у будућности неће уредно извршавати како своје пореске, тако и друге новчане обавезе, односно да је јасно да таквим дужницима неће бити наплаћен дуг нити у поступку принудне наплате.

Сваком привреднику, савјесном и стручном службенику у Пореској управи, стечајном судији, стечајном управнику, раднику и грађанину ове земље јасно је да постоји огроман број привредних субјеката у овој земљи која егзистирају једино на папиру, не плаћају својим добављачима, радницима, држави. И сви се правимо да то не видимо. Зато је намјера посланика Напредне Српске и наших колега из осталих чланица Савеза за промјене била да помогнемо у расправи у вези Закона о стечају, да понудимо рјешења која ће суштински побољшати тај закон, те да на тај начин подржимо и све оно што су представници предузетника и синдиката саопштавали у процесу доношења овог важног законског рјешења.
У току саме скупштинске расправе било је евидентно да значајан број владајућег блока разумије оно о чему говоримо. На крају крајева, то је разумљиво свакоме ко иоле нормално размишља и ко зна како практично функционише наша привреда. Било је јасно да добар дио посланика владајуће коалиције, поготово СНСД-а, сматра да треба усвојити наше приједлоге. Ипак, Влада није подржала наше амандмане а посланици СНСД-а су о истима на гласању били уздржани, а не против, што јасно показује да је посланички клуб препознао важност наших рјешења, а која, опет, нису нека наша топла вода него израз заједничких ставова привредника, радника и здравог дијела пословне заједнице. Опет, посланици СНСД-а нису имали довољно храбрости да окрену леђа својој влади и то је једини разлог због којег ми данас немамо довољно добар Закон о стечају.

Шта нам све то говори? Постаје све очигледније да су основне поруке које Напредна Српска упућује преко годину дана у самој својој основи исправне. У свим странкама у Републици Српској, па и у СНСД-у, постоје паметни и честити људи који разумију стање и који имају знање и добру вољу да поправе ствари. Такође, у свим нашим странкама заједно, нажалост, нема довољно стручних и паметних људи да бисмо могли лако да покренемо Републику Српску напријед. Деценијска негативна кадровска селекција, погрешна економска и национална стратегија, одсуство визије, одлазак из Српске најбољих младих стручњака и свршених дипломаца-све то је оставило разорне посљедице. Због свега наведеног ствар је ургентне потребе да се у Републици Српској направи нови договор свих оних којима је ова земља на срцу и који желе да остану овђе. То практично значи да сви они људи који вриједе и који су чланови СНСД-а морају почети да се боре за реализацију својих идеја и пројеката унутар те странке, односно да морају почети да се боре за унутрашњу демократизацију те странке. Нико озбиљан не може априорно одбацити све људе у СНСД, јер то је објективно велика странка у Српској и ствар је елементарне логике схватити да у њој мора бити квалитета. С друге стране, одговорност је таквих људи унутар СНСД да се боре против снажне олигархизације унутар те странке, која не само да је уништила демократски карактер те политичке организације, него је у посљедњих десет година у огромној мјери блокирала основне уставне постулате у самој Републици Српској, и то тако што је њен уставни поредак компромитован узурпацијом надлежности законодавне од стране извршне власти.

Заправо, умјесто да Народна скупштина буде надређена Влади Српске, влада и скупштина постали су заморчићи врха СНСД-а, који се отуђио како од своје странке и њеног чланства, тако и од грађана Српске и њихових објективних потреба и интереса. С друге стране, значајан број доносиоца кључних одлука у СНСД-у уопште нису бирани у самој тој странци, а њихова реална улога у животу и те странке и саме Републике Српске већ годинама је огромна, а што је само по себи невјероватан политички и национални скандал.

У ситуацији кад је конфликт два политичка блока у Републици Српској довео ову земљу у стање усијања, морамо сви заједно схватити да нико и никад не може и не смије бити изнад грађана ове земље, њених институција и будућности. Институције у овој земљи морају почети да раде свој посао, а честити људи у њима морају добити општу политичку подршку, неважно од тога коју политичку странку преферирају. Ми сви морамо престати да се понашамо неодговорно, односно морамо показати један нови приступ политици. Посланици опозиције морају пружити конкретну подршку људима у институцијама Републике Српске који свој посао раде поштено и одговорно, док с друге стране морамо још више аргументовано критиковати челне људе-појединце у тим институцијама који сваки дан обесмишљавају те исте институције и све те поштене службенике у њима. С друге стране, запослени у институцијама Српске, па и људи који политички припадају странкама владајућег блока, уколико и даље желе добро овој земљи и уколико су им Српска и сви њени грађани испред политичких руководствава својих партија, морају показати својеврстан протест према политици тих руководствава која руинира и ову земљу и њене грађане, па на крају крајева и саме те странке и њихове часне и неокаљане чланове.

Закон о стечају, стога, мора постати одређена вододјелница у начину поимања политике, начела, вриједности и праксе свих политички свјесних појединаца у систему. Дакле, сви морамо почети да се понашамо одговорно према овој земљи, морамо се уважавати и водити рачуна о онима који су нас изабрали на функције, а то су грађани. Посланици позиције морају почети да схватају да су они надређени влади, а не обрнуто, док посланици опозиције морају наставити и интензивирати позитиван тренд предлагања конкретних озбиљних рјешења за стање у земљи. Најбоља критика власти јесте добро рјешење, односно програм и то мора постати политички цредо Савеза за промјене. Ми не желимо да се обрачунавамо са нашим неистомишљеницима и политичким опонентима, ми желимо да ослободимо институције Система политичког притиска и да им омогућимо да у складу са законом раде свој посао.

Пет или десет појединаца не могу бити важнији од цијеле земље и то морамо сви заједно да схватимо.

У супротном, цијелој Републици Српској пријети један болан и неизвјестан стечајни поступак.

*аутор је потпредсједник "Напредне Српске" и посланик у Народној скупштини Републике Српске0 КОМЕНТАРА

  1. Kada se pogleda istina u oči, onda minorna politička stranka koju predvodi Adam Šukalo, u kojoj se nalazi i Goran Đorđić, su pridonjeli ovakvom lošom stanju u startu, jer su prišli nekakvom balansnom centru, i potpomogli formiranje lažne i nekorektne vlasti u Republici Srpskoj, i ne samo to, već su uspjeli i napraviti haos sa nasilnicima koji su željeli preoteti legalno izabranu lokalnu vlast u Gradišci. Kada su uvodjeli da su u koaliciji sa strankom Marka Pavića bezvrijedni i ništavni, onda su se prikrljepili SzP, gdje se mora čekati cijela „vječnost“ da se popravi što su zabrljali, podržavajući u startu aktuelni despotski režim, stoga besjeda Gorana Đorđića je bezvrijedna i ne zaslužuje nikakvu pažnju.

  2. Možda nema veze sa temom, a možda jeste.

    Ponuka me prethodni komentator kad spomenu moga feudalca.
    Iz pouzdanih izvora sam čuo da se neće kandidovati na lokalnim izborima, navodno iz zdravstvenih razloga.
    Možda je to i stvarni razlog, jer zaista naoko jako loše izgleda. Mada je mislim i osim tog razloga ima i : vidi da je vrag odnio šalu, da mu koalicioni partner ode ,u najboljem slučaju u školu klavira, a nakupio se miliona i miliona , i miliona…. , i miliona, i miliona. Još mu samo fale unučići….