Голићкиним портпаролима забрањено да напишу УНДП?

Саопштења из Владе Српске су неисцрпан извор за нашу рубрику Латиничење, уз чуђење како тако ограничени људи уопште могу бити на челу свих нас, када се стиде сопственог језика.

среда, март 14, 2018 / 18:46

Наравно да ником ништа није забрањено, већ су малограђански полтрончићи. Сад су у питању Уједињени народи, за које је скраћеница на српском језику УН. Зашто би неки фонд као што је УНХЦР или УНДП, уколико га већ не преводимо на српски, морао бити у латиничној варијанти, осим да неко празноглав, а заљубљен у Холивуд и његове вриједности, сам себи изгледа бар мало „урбаније“.

Као, не пишем тим одвратним српско-руским писмом, то морам само због посла, већ знам ја и по енглески једну читаву скраћеницу непотребно издвојити латиницом у тексту биљеженом ћирилицом… Видјеће сви који би могли да им замјере, да они заправо знају латиницу. Енглески су знали углавном само у ци-вију, али знате на шта се мисли.

Толико се то често и системски дешава у овим саопштењима, да је прије ријеч о смишљеној политици недостатка културне и језичке политике, него што је то омашка полуписмених, културно полтроничних бирократа, примљених „преко штеле“ да троше буџетски новац како њима слова дођу.

УНДП је забрањено писати овако!!!

Зелени климатски фонд (GCF) одобрио је бесповратна средства у износу од 2,4 милиона долара за израду секторских стратегија адаптације на климатске промјене у наредне 3 године – ово су на данашњем састанку (14.3.2018) министру за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренки Голић саопштили представници UNDP. Ријеч је о средствима о којима је министар Голић, као контакт особа за Оквирну конвенцију Уједињених нација о климатским промјенама за БиХ, преговарала на Конференцији странака Оквирне конвенције УН о климатским промјенама, која је одржана у новембру прошле године у Бону.

Наталија Олофинскаја, регионални технички савјетник UNDP са сједиштем у Истамбулу је истакла да је одобравање бесповратних средстава од стране Зеленог климатског фонда за још један пројекат, осим средстава која су додијељена за пројекат енергетске ефикасности 2017.године, велики успјех и резултат добре сарадње између Министарства и UNDP.

На састанку је договорено да Министарство, као контакт институција за Оквирну конвенцију Уједињених нација о климатским промјенама за БиХ, и UNDP заједнички раде на припреми још једног пројектног приједлога, који ће се односити на унапређење отпорности на екстремне догађаје проузроковане климатским промјенама. Са приједлогом пројекта ће се аплицирати код Зеленог климатског фонда за бесповратна средства у износу од 10-15 милиона долара.

Министар Голић је рекла да су екстремни климатски догађаји, попут поплава и суша све чешћи у Републици Српској и БиХ и подсјетила да је само у задњих 10 година забиљежено 5 девастирајућих поплавних догађаја, као и да је посљедња поплава, из 2014. проузроковала, на простору цијеле БиХ штету од 4 милијарде КМ или 15% БДП, и што је најтрагичније –људске жртве.

„У задњих 20 година забљежено је повећање температуре од 0,4-0,8° С, а до 2030, према климатским моделима, предвиђа се повећање температуре и до 1° С. Промјене температуре носе са собом и промјене распореда падавина, што значи да се убудуће може очекивати чешћа појава екстремних поплавних догађаја. Овај пројекат ће омогућити да се ове појаве адекватно прате, те да се на основу правих информација реализују адекватне мјере прилагођавања екстремним поплавним догађајима, те да се смање штете у секторима најосјетљивијим на поплаве, као што су пољопривреда и хидроенергетски сектор“, рекла је министар Сребренка Голић.2 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *