Голићка исто са бјелосвјетским банкарима, али о енергетској ефикасности

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић разговарала је у свом кабинету са тимом за енергетику Свјетске банке, који борави у радној посјети Босни и Херцеговини.

уторак, 20 марта, 2018 / 14:29

На данашњем састанку разговарало се о додатном финансирању за Пројекат енергетске ефикасности, у оквиру којег је до сада у Републици Српској енергетски утопљено 30 објеката из области образовања и здравства. Министар Голић је обавијестила саговорнике из Свјетске банке да у Републици Српској постоји око 800 објеката из области образовања и 76 из области здравства у којима би требало побољшати мјере енергетске ефикасности. Она је подсјетила и да је Зелени климатски фонд одобрио 17,3 милиона долара за нови пројекат енергетске ефикасности у БиХ, те да од те суме Републици Српској припада 50%, али да то није довољно за финансирање свих потреба у овој области.

Самир Шукла (Sameer Shukla), руководилац Сектора енергетике за Европу и Централну Азију, је рекао да је Свјетска банка високо оцијенила досадашњу реализацију пројекта Енергетска ефикасност и да очекује да ће пројекат додатног финасирања бити представљен одбору директора ове финасијске институције у јуну ове године. Он је рекао да ће се у сљедећој фази пројекта посебна пажња обратити на ерегетско утопљавање зграда са највећим потенцијалом за уштеде, како би се новац од уштеда реинвестирао у енергетско утопљавање других објеката.

Разговарано је и о могућности да се пројекат прошири и на објекте које користе установе културе и друге јавне институције.Оставите одговор