Голићева: Искоријенићемо дивљу градњу

Министар просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да Министарство увелико ради на стварању услова који ће довести до потпуног искорјењивања бесправне градње. Она каже да ће проблем дивље градње бити ријешен јединственом процедуром на цијелој територији Српске и појачаним инспекцијским надзором. "Пошто су за легализацију надлежне локалне заједнице, имали смо […]

четвртак, децембар 29, 2011 / 12:37

Министар просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да Министарство увелико ради на стварању услова који ће довести до потпуног искорјењивања бесправне градње.

Она каже да ће проблем дивље градње бити ријешен јединственом процедуром на цијелој територији Српске и појачаним инспекцијским надзором.

"Пошто су за легализацију надлежне локалне заједнице, имали смо право шаренило када је ријеч о роковима и критеријумима за легализацију. Зато разматрамо могућност да се легализација уреди посебним законом, којим би се додатно олакшала процедура и уклониле бројне административне баријере, па би се проблем бесправне градње ријешио на јединствен начин у читавој Републици Српској", истакла је Голићева.

Она каже да су за нелегалну изградњу више од 80 000 кућа у Српској, осим високих такси и компликованог поступка легализације, криве и општине које нису донијеле просторне планове.

"За бесправну градњу су одговорни и инвеститори који су градили зграде за тржишну продају. Мада су имали испуњене све законске предуслове за добијање дозвола, они су се свесно одлучили да граде бесправно да би што више зарадили и профитирали на рачун буџета локалних заједница", рекла је Голићева за "Прес" и оцијенила да највећу одговорност за постојеће стање сноси инспекција.

Голићева је истакла да је Министарство ове године испунило све планиране активности из програма рада Народне скупштине Републике Српске, а план је чак и премашен. Она је додала да је донијето седам закона, од чега пет у области грађевинарства и два у области заштите животне средине, и за наредну годину најавила измјене и допуне Закона о уређењу простора и грађењу како би се отклониле административне баријере у поступку издавања дозвола за грађење.0 КОМЕНТАРА

  1. Искорјениће је тако што ће за мале паре да укњиже све кафиће, виле и даће моћника, као што су урадили на Јахорини, а народу ће да руше пушнице, шупе и кућице грађене у зноју и крви.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *