Голићева: Борачке категорије ослободити од плаћања накнада за легализацију

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је данас да би се измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу, борачке категорије, породице погинулих бораца и инвалиде прве и друге категорије, ослободиле надокнаде плаћања легализације бесправно саграђених објеката. "И даље би се задржале обвезнице на име материјалне и нематеријалне […]

уторак, 7 априла, 2015 / 15:24

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је данас да би се измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу, борачке категорије, породице погинулих бораца и инвалиде прве и друге категорије, ослободиле надокнаде плаћања легализације бесправно саграђених објеката.

"И даље би се задржале обвезнице на име материјалне и нематеријалне штете, те одређеним категоријама дали попусте који не би могли да буду већи од 80 одсто, с тим што би у приједлогу закона ишли на то да се изједначе и нелегални и легални градитељи из ових категорија становништва", рекла је Голићева новинарима у Бањалуци.

Тако би они, додала је Голићева, имали иста права, те би се тим, на неки начин, избјегле евентуалне повреде конвенција о људским правима.

Она је након радног састанка са представницима најугроженијих категорија становништва о измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу, рекла да се измјене и допуне тичу одлуке Уставног суда о оспоравању одредби Закона, а које се односе на легализацију бесправно саграђених објеката, те Закона о приватизацији државних станова и продужавања рокова за откуп тих станова.

"Представници најугроженијих категорија становништва траже од ресорног министарства, које ће бити носилац израде измјена и допуна Закона о уређењу простора и грађењу, као и имплементације одлука Уставног суда, да поново одређене бенефиције које су имале ове социјалне категорије становништва задржимо и у измјенама и допунама закона, с тим да водимо рачуна да испоштујемо све конвенције о људским правима и исте критеријуме за све градитеље, било да су бесправни или правни", нагласила је Голићева.

Она је навела да је, када је ријеч о Закону о приватизацији државних станова, иницијатива ових категорија становништва у програму рада Народне скупштине Републике Српске да рок за приватизацију ових станова буде продужен за још три године.

"Разлог је то што су одређени стамбени објекти колективног становања још у процесу изградње, а рок за откуп истиче 30. јуна, те је немогуће у том року да грађани и који би стекли право да добију тај стан, проведу и поступак отплате тог стана", рекла је Голићева.

Према њеним ријечима, ресорно Министарство ће испоштовати захтјеве ових категорија, те наставити досадашњу сарадњу.

"Када припремимо нацрт Закона о којем је данас било ријечи, одржаћемо састанак и са Савезом општина и градова Републике Српске, који и имају кључну улогу у томе, јер приход од надокнада за легализацију иду искључиво у буџете локалних заједница", навела је Голићева.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Сенад Братић подсјетио је да је приликом доношења постојећег Закона о просторном уређењу, циљ био да се помогну најугроженије категорије, као што су избјеглице, повратници, расељена лица.

"У том дијелу смо предвидјели умањење до 30 одсто обавеза предвиђених уређењем простора по питању ренте додјеле градског грађевинског земљишта, али послије ове одлуке Уставног суда покушавамо наћи начин да испоштујемо одлуку, а да задржимо повластице", истакао је Братић.

Он је напоменуо да сви који су нелагално изградили објекте, те за њих немају документацију прописану законом, уколико буде донесена одлука о продужетку рока, треба да га испоштују, јер неће бити простора за додатно продужење.

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске Драго Вулета истакао је да су многа избјегла и расељена лица сама, не чекајући донације, изградили објекете, али су сада под великим ударом легализације.

"Сада имамо избјегла и расељена лица која су у ситуацији да кроз регионални стамбени програм и донаторска средства ријеше своје стамбено питање, али због неријешених имовинско-правних односа земљишта која су добили од локалних заједница у послијератном периоду, неће бити у могућности", рекао је Вулета.

Он сматра да је неопходно продужење рока за приватизацију државих станова.

Представник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Станислав Бркић истакао је да је задовољан одлукама које су донесене на састанку.

Састанку су присуствовали представници министарстава за избјеглице и расељена лица, рада и борачко-инвалидске заштите, те представници Борачке орагнизације Српске, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза удружења избјеглих и расељених лица и повратника, као и представници удружења повратника у Републику Српску.0 КОМЕНТАРА

  1. Ало краветино…погледај се на што личиш.
    Ти причаш и водиш бригу о олакшицама и српским борцима!???

  2. Nadam se da će se Srebrenka, kao Bošnjakinja zalagati da se ova prava primjenjuju i na pripadnike ARBiH koji žive na teritoriji RS.

  3. Stvarno strašno šta frontal dopušta. Posle vrijeđanja uvažene narodne poslanice od stranje banjolučke prostačine imamo sad i vrijeđanje uvažene ministrice bez i jednog jedinog slova opomene autora uvreda. Kakvo smo mi društvo pitam se nekad.

  4. Teško nama kada nam ovakvi nude neke povlastice i beneficije.Da su izbori na vidiku pa bi se čovjek i zainteresovao.Ovako samo puka naklapanja a borci mu dođu kao sredstvo za potkusurivanje.Evo primjera.Čak i od onog jadnog boračkog dodatka na godišnjem nivou od 129.km uzmu 6.km sa opravdanjem da im treba za svijeće,vijence i cvijeće prilikom obilježavanja stradanja boraca.Vlast ne može ni da obezbedi bar sredstva za tu namjenu pa uzimaju od boraca.Sramota.

  5. Мене само једно занима, ко их је у тако чему посљедњих 10 година спречавао? Чини се ипак да продају м… под бубреге.

  6. Uh Srebrenka bas is pomogla, sad će svi da odahnu, posebno oni borci koji nemaju ni za osnovne životne potrebe..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *