Голи људи: Лице и наличје српске културе

Наша култура, посебно ликовно стваралаштво, још увијек је на том нивоу да појава акта у јавном простору, поготово уживог, изазива општу саблазан и пажњу као да је то нешто истински скандалозно.

петак, 6 августа, 2021 / 11:41

Оно што је стваран скандал и антикултурно и антисрпско дјеловање, пролази потпуно непримјећено. Не зна се да ли погубније и ружније дјелује лице, или наличје културе у Републици Српској. Замислите да у Републици Хрватској било који музеј, за било који догађај, на било ком мјесту; нешто пише уопште, а камоли само ћириличним писмом?

Народним парама плаћен Музеј савремене умјетности Републике Српске, не само да упорно избацује Фронтал.РС са своје листе примаоца саопштења, покушавајући тако да избјегне критике овог типа, већ упорно и своју званичну страницу на Фејсбуку опрема искључиво латиничним писмом.

Да ствар буде гора, особље МСУРС са Трга српских јунака 2, има времена и потребе да на тој истој страници прави посебне објаве на енглеском језику, али на српском језику и писму – нема. Не само да нема, него управо – НЕЋЕ!

При том мисле да ће подсјећање на избјегавање, ако ништа уставне обавезе, нестати уколико Фронтал.РС скину са мејлинг листе. Чак и по наметнутим амандманима високог представника, по којим су писма равноправна, обавезни су да их као из буџета финансирана установа користе.

Што је најгоре, ово се све дешава при нечему што се комотно може подвести под "специјалне и паралелне" везе Српске и Србије, што би требало да буде један од основних праваца рада МСУРС и што би свакако требало похвалити. Умјесто тога, МСУРС ради у најтјешњем међудјеловању са амбасадама земаља које би укидале Републику Српску и испуњава њихове налоге, односно чека њихова одобрења за програм који они представљају домаћој публици.

Ово што слиједи, пресловили смо са искључиво латиничног саопштења ове установе, која очигледно за новац пореских обвезника Српске, предњачи у културном геноциду против српског народа, односно у његовој англицизацији и азбукоубиственом односу према писму, култури и традицији:

Међу/Дјеловање (фотографије су наше)

Музеј савремене умјетности Републике Српске у сарадњи са Академијом ликовних умјетности Универзитета у Бањалуци, Факултетом ликовних уметности и Одељење за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду организују изложбу "Интер/Акција" (Међу/Дјеловање би звучало изразито примитивно, некако српски, прим. Фронтал.РС), која ће бити представљена у изложбеном простору Галерије Плус 5. августа у 19.00 часова.

Изложба "Интер/Акција" је резултат сарадње, дијалога и размјене о идејама и питањима савремене умјетности који континуирано реализују студенткиње и студенти Факултета ликовних уметности и Одељења за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду од 2016. године.

Дијалошка форма пројекта се ове године усложњава и остварује као конверзација којој се придружују колегинице и колеге са Академије умјетности у Бањалуци уз подршку Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Изложба "Интер/Акција" окупља умјетничке позиције студената завршних година Факултета ликовних уметности из Београда и Академије умјетности из Бања Луке које се крећу од субјективних, интимних погледа на сложена стања савремености до разматрања њених широко схваћених друштвених оквира. Изражавајући се кроз различите технике и медије, млади умјетници и умјетнице исказују своја виђења садашњости, њених различитих форми, феномена и тенденција.

Изложба ће бити отворена до 5. септембра 2021. године.

Учесници-студенти ФЛУ, Београд: Милица Абрамовић Сибиновић, Кристина Цветуљски, Филип Ђукић, Дарко Качамаковић и Константинос Пателис Милићевић;
Учесници-студенти АУБЛ: Јелена Ракић, Глорија Тубак и Александар Бајуновић.

Кустоскиње пројекта-студенткиње историје умјетности Филозофског факултета, Београд : Јована Трифуљеско и Анђела Дукић.
Менторке пројекта: доц. др Биљана Ђурђевић (Факултет ликовних уметности, Београд), проф. др Оливера Парлић (Факултет ликовних уметности, Београд), др Ана Ереш (Филозофски факултет, Београд) и проф. др Борјана Мрђа (Академија умјетности, Бања Лука).

Координатор пројекта: Младен Бањац, виши кустос Музеја савремене умјетности Републике Српске.