Голфска струја се гаси, научници забринути

Према најновијим истраживањим, Голфска струја се тренутно налази на најспоријој тачки у последних 1600 година, "гаси” се и постоји могућност да се и приближава свом коначном крају, преноси енергетскипортал.рс.

четвртак, 26 августа, 2021 / 10:16

Уколико се настави слабљење ових струја, очекују нас олује и оштрије зиме, као и топлотни таласи широм Европе.

Голфска струја је морска струја у сјеверном Атлантику. Слична је огромном гријачу, због кога велики ђелови западне Европе, као што су Енглеска, Ирска, Скандинавија имају много топлију климу него што би се очекивало због њихове сјеверне локације.

Сматра се да се голфска струја ствара сјеверно од Бахама и тече као 500 км широка струја уз источну обалу САД. Код Капа Хатераса у Сјеверној Каролини, голфска струја тече ка истоку Атлантика и са тим се одваја од обале сјеверне Америке. При томе голфска струја мијења интензитет и рачва се у више кругова и губи стабилност константне струје.

Код Њуфаундленда голфска струја се спаја са лабрадорском струјом и заједничке воде теку даље ка сјеверној Европи. У источном дијелу Атлантика та струја се рачва у више мањих које немају појединачна имена, зато што све те мање гране тих струја заједно утичу на европску климу коју масивно ублажавају.