Годишњица смрти Чеде Кнежевића

На данашњи дан 2017. године преминуо је Чедо Кнежевић, машински техничар запослен у Жељезницама Републике Српске, након другог штрајка глађу.

четвртак, октобар 11, 2018 / 14:05

фото С. Пашалић, блиц

Протести радника ЖРС почели су у марту, а Чедо је 9. мартау знак протеста ступио у штрајк глађу због кашњења зарада. Све то је навело и Милорада Додика да дође на жељезничку станицу у Бањој Луци, радницима обећа плате и све их одведе на пиће.

Проблеми нису добили коначно ријешење, па је у септембру Чедо поново почео штрајк глађу. Рекао је да неће разговарати са управом, и да ће штрајк прекинути када Додик поново дође да види стање због ког штрајкује. И да му каже да их је прошли пут слагао.

Радници који су са њим штрајковали у марту, сада су били подијељени. Говорили су како се договор поштује.

У мору оних који потпирују штрајкове по директиви разних политичких фракција или странака, оних који покрећу протесте да би се првом приликом за личну корист нагодили са властима, Чедо је очито био другачијег кова. Остао је досљедан до краја. Свог.

Чедомир – Чедо Кнежевић (50), машински техничар из села Ракелићи код Приједора, био је избјеглица, ратни војни инвалид, брат погинулог борца, грађански активиста, пчелар и заштитник напуштених животиња.

Колеге су о њему говориле као о одличном мајстору, који сам прави алате са којима поправља дијелове за возове, и тако правио уштеду предузећу, одлажући ремонт.3 КОМЕНТАРА

 1. Синоћ се аутом враћам кући и у уској улици издалека видим три особе иду загрљене и заузеле читав пут.
  Како прилазим морао сам стати да би их пропустио. Два младића и дјевојака,по мојој процјени нису били пијани.
  Размишљам па рекох:
  Боже ове млађе генерације су изгубљене.
  Каже моја супруга:
  Нису управо они ће бити одговор овом систему.
  Кад погледаш јесте тако, убошће ножем, сломити руку овој бахатости која је погазила све норме живота,гази по људима. И та младост са улице жели живот не да гледају како се синови исеравају по нижим бићима.
  Скоро је у Брчком демолиран Порше Кајен 300 метара од Полиције.
  Зато се институције и боје почетка процеса убицама Давидовим.
  То им је почетак краја.
  Чеду Кнежевића и његовог брата родитељи су васпитали да ради, да трпи,да ћути,да буде поштен.
  То га је у гроб одвело.
  Дошле су нове генерације, хоће да једу, хоће да јебу а то ће режим коштати.
  Јебаће их к’о Гадафија.

 2. Умријет ће још чеда колико хоћеш, али нека не жале умријети за српство и Српску, нека не буду пи*ке издајничке, не жале се ни политичари на своју судбину… И, жртвујући се за народ и отаджбину, насилу испијају крууушку…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *