Годишњица смрти Боба Марлија

Краљ реге музике Боб Марли преминуо је прије 30 година. Америчка телевизија ЕН БИ СИ посветила је цијелу недјељу Марлију.   Неста Роберт Марли рођен је 6. фебруара 1945. у Најн Мајлу на Јамајци. Са 14 година је напустио школу како би се посветио музици, и 1963. је са Питером Тошом, Банијев Вејлером, Џуниором Брејтвејтом, […]

среда, мај 11, 2011 / 16:12

Краљ реге музике Боб Марли преминуо је прије 30 година. Америчка телевизија ЕН БИ СИ посветила је цијелу недјељу Марлију.

 

Неста Роберт Марли рођен је 6. фебруара 1945. у Најн Мајлу на Јамајци. Са 14 година је напустио школу како би се посветио музици, и 1963. је са Питером Тошом, Банијев Вејлером, Џуниором Брејтвејтом, Беверли Келсо и Чери Смит основао групу која ће касније постати позната као Д Вејлерс.

Марли је био ритам гитариста и главни вокал групе, а његове песме бавиле су се друштвеним питањима Јамајке, па је временом постао не само најпознатији реге извођач, већ и најзначајнији глас те земље. Међу његовим највећим хитовима су "Но воман, но крај", "Куд ју би ловд" и други.

Марли је умро у 36. години од рака, и за собом је оставио једанаесторо деце са неколико различитих жена. Његов син Зиги (42) предводиће на америчкој телевизији ЕН БИ СИ омаж свом познатом оцу, у оквиру емисије "Касно увече са Џимијем Фалоном".

Највеће хитове легендарног Марлија у емисији ће изводити Зиги Марли, Крис Корнел, Џенифер Хадсон, Џејкоб Дилан и Лени Кравиц.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *