Годишњица Фронтала: Видите да се може!

Данас се навршава годину дана од обзнане јединог ћириличног портала западно од Дрине.

четвртак, април 1, 2010 / 11:23

Било је и таквих идеја, али не пада нам на памет да правимо првоаприлске шале, путем вицкастих објава лажних вијести на осовини Орсон Велс – ТВ Имеди. Сама чињеница да и даље постојимо, прије годину дана би (и јесте) представљала неслану шалу. Овако је еволуирала у слану озбиљност првомајског квалитета.

Зашто?
Зато што је Фронтал.РС данас успјешно заокружио прву тачку своје мисије. Квалификовали смо се да без имало милости и брвна у оку укажемо, разоткријемо и осудимо. Редом: лаж, кукавичлук и улизиштво; среброљубље, грамзивост и непринципијелност. Колико се год неки изговарали на свакодневне проблеме и тежак живот, као непремостиве разлоге да буду слијепи послушници и против своје воље раде, пишу и говоре оно са чим се не слажу; ми смо данас показали да је могуће. Зато смо и бацили први камен.
Камен у бари
За годину дана Фронтал.РС је по читаности и нивоу утицаја престигао домаћу периодику и неке (такође домаће) дневне листове. Осим што је то јасна порука да постоји тржиште које вапи за објективношћу, али и за ставом, све смо то учинили без да смо добили и једну марку од било које невладине организације, државне институције, и, поготово смо поносни то истаћи, политичке партије.
Повезивали су нас са многима. Предузећима и агенцијама, службама и групама; али, прије свега, са опозиционим партијама. Што је ваљда крајње очекивано. У условима гдје је медијски мрак природна и дуготрајна појава, као другдје поларна ноћ, логично је да они изопштени са солила на којем се напаја власт и блиске јој структуре, Фронтал.РС доживе као свој полигон за слање повратне информације. Власт је промјењива и варљива категорија, и ми се због тога претјерано не узбуђујемо. Вријеме ће показати, као што је и показало, ко смо и шта смо.
Када кажемо: Ко каже да су сви медији под контролом? – наравно да не мислимо да су сви медији у РС беспоговорни прешућивачи и шминкери стварности. Глуво било! Нема говора о томе, пошто су нас неки од традиционалних медија несебично помогли. Просто смо сматрали да ће на старија гласила и, посебно, старије колеге, позитивно дјеловати један такав изазивачки слоган. Наша је жеља да он прерасте из јогунастог подбадања у синдикално-сталешки борбени поклич.
Од споља индуковане умртвљености јавног мнења, путем величања људи без свога ја и, посебно, осјећаја за обавезу према заједници; медији као да су заборавили на своју моћ. А она је огромна! Политичари који настављају са понашањем по старим матрицама, требали би оћутити страх при помисли на посреднике између њих и гласачког тијела.
Нажалост, увијек се нађе оних који за ситан новац у поређењу са стварним ресурсима ове земље, пристају да буду бедна пискарала и промукли мегафони корупционаштва.
И даље само ћирилицом
За ових годину дана, успјели смо показати како темељне вриједности које теже ка учвршћивању и унапређењу Републике Српске, нису у супротности са борбом против медијског мрака, вјерске и националне мржње, затуцаности, ксенофобије и празнословља. Напротив!
То што неки и данас покушавају да гласно запомажу о тобожњем „национализму“, па чак и „екстремном десничарству“ Фронтала, и то само због тога што користи ћирилично писмо – говори управо супротно. За нас у редакцији, прије свега о суштинском полтронству и мржњи према било каквом облику оригиналности, а поготово домаћем интелектуалном производу.
Они којима страно говно увијек мирише боље него домаћа торта, потпуно очекивано настоје Фронтал.РС ставити у тај контекст, јер као до сада ексклузивни скидачи медијског мрака и „демократизатори друштва“, упадају у врло незгодну кризу идентитета. Поготово ако иста пређе у финансијску.
Непрестани напади, дисквалификовања, а понајвише „добронамјерни савјети“ по питању тога што користимо само ћирилично писмо, те да би у циљу избјегавања „погрешне перцепције“ у најскоријем року требали увести и латиничну варијанту, указују колико смо оболило друштво, потпуно поремећених нишанских справа и система вриједности.
Наводно, писма би на овом парчету земље требала бити равноправна још од Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Баш чињеница да само она гласила која користе и ћирилицу, без изнимке имају своје латиничне иначице, а да нико од добронамјерних не оптужује оне далеко бројније (који употребљавају само латинично писмо) за национализам, екстремно десничарство и сличне глупости, савјетујући их да што прије уведу и ћириличну варијанту; свједочи за кога се припрема ломача и ко је главно јело у стално отвореној сезони лова на вјештице. Уједно, указује и на есенцијални значај Фронтала.
У протеклих годину дана, пречесто смо се бавили стварима за које би требали бити надлежни (непостојећи) одбори за стандардизацију језика, академије наука и слично. Министарства да не помињемо. Осим тога како се изговарају/биљеже стране ријечи (које „урбани“ и „модерни“ обично „креативно“ и „оригинално“ оставе у том истом страном облику), Фронтал.РС је покренуо и својеврсну револуцију у електронском новинарству.
Многе тв-куће које су имале просте интернет-презентације, од својих сајтова су направиле портале. Постојећи портали су се редизајнирали и модернизовали, а покренути су и неки сасвим нови. То су све чињенице које нас радују, као и посјета која непрестано расте већ годину дана.
Наредна степеница
Фронтал.РС наравно није настао из морске пјене, нити га је донијела рода. Неизмјерно смо захвални свима који су нас помогли, а позивамо све оне којима сметамо да „открију“ и јавно обзнане „чији смо то“. (Однекуд је ваљда ушло у фолклор то правило да се мора бити „нечији“).
Све новчане трансакције су искључиво комерцијалне природе, а донације које смо добили (већином у натури) нису промијенили ни једно слово у уређивачкој политици. Слободно пречешљајте архиву и пробајте наћи неки ћурак који је окренут наопако, а затим то исто пробајте са нечијим другим архивама. Наравно, уколико немате преча посла.
Ипак, постоји и низбрдица ове приче. Фронтал.РС је, баш због значаја који је узроковао астрономску посјету за наше услове, дошао у ситуацију да све чећше коментатори траже да реагујемо и обрадимо неку актуелну тему, а да ми то нисмо у могућности због ограничених новинарских капацитета. Ресурса уопште. Због тога неке наше рубрике не раде пуном паром, због тога често имамо проблема да проведемо све наше идеје у стварност.
Зато позивамо све оне који сматрају да Република Српска треба један овакав портал, односно препознају значај који за друштво у цјелини има независна уређивачка политика медија окренутог будућности, да нас помогну на било који начин.
Ту прије свега мислимо на јака домаћа предузећа, која имају осјећаја за друштвено одговорно пословање. Заправо, постоје сви предуслови за пословање на комерцијалном нивоу, али нас однекуд велики оглашивачи углавном избјегавају или заобилазе. Било би нам необично драго ако би нас демантовали, јер је истина да смо у протеклих годину дана давали све од себе да од ограничених капацитета извучемо максимум медијског квалитета, док смо далеко мање пажње поклањали маркетингу. Искрено говорећи, готово никако. Сада ће се то промијенити, и очекујте наш позив, уколико ми не дочекамо прије ваш.
Хвалите ме уста моја
Напросто, ми у редакцији Фронтал.РС нисмо људи склони кукању, као што никоме не треба ни да пада на памет, да ће неком издашнијом донацијом постићи да одступимо од наших темељних начела, или нагињемо ка овој или оној политичкој партији или интересној групи. Прије ћемо ставити катанац и разићи се у миру и без гурања. А и стварно, на шта би личило да и ми кукамо, како на редакцијским колегијумима прошле године ниједном нисмо јели шкампе и пили шампањац?
Нећемо ни данас.
Радимо као да је Први мај, а прославу у угоститељском објекту, са све високим званицама из политичког и других јавних живота, пићем, закускама, свирком и плакетама; одгађамо до тренутка када проради маркетинг и будемо без зебње за себе могли рећи да смо одржива категорија. Постоје и неке формално-правне категорије, такорећи државне и потврђене међународним споразумима, које још увијек кубуре са тим да ли су трајне, одрживе и слично. Па што не би зебли мало и ми?
Код нас ће и даље сви релевантни фактори друштвеног живота моћи да кажу своје мишљење без цензуре, а посебно ћемо се трудити да његујемо разноликост и мањак шупље приче. Чак због тога никога и нисмо звали да формулативно питамо шта мисли о порталу, а онда да нас се из куртоазије хвали. Послали смо обавјештење (СМС и мејл) да смо живи и да то намјеравамо остати. Ко има потребу да честита, нека то уради на адресу редакције као и сви остали.
Овај дан зато посвећујемо вама који ово читате, и посебно вама који коментаришете. Ваша писма подршке и коментари на вијести, једини су објективан показатељ да оно што радимо има смисла. Много нам то значи, и имате ВЕЛИКО (патетично и јубиларно) ХВАЛА од редакције Фронтал.РС!
Читамо се и догодине!

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *