Годину дана НАТО порталоида: Паре, лажи и гузе (1)

Од маја 2019. на глобалној мрежи дјелује порталоид под именом Eпицентар. Њим се којекакви невладнићки анал-лизатори, раскринкавачи и истиномјерци, не баве у сфери јефтине пропаганде и преношења лажних вијести.

уторак, 12 маја, 2020 / 12:24

Зашто то не чине? Зато јер су плаћени за исти задатак као и овај порталоид, али је то што он пише испод части објавити чак и њима. А, ако на њега уђете, дјелује сасвим безазлено. Портал је крајње непознат широј јавности, а и новинари немају знање о његовом постојању.

Не зна се ко стоји иза њега. Нема импресум. Подаци сајта чији сервер је регистрован у Холандији су заштићени.

Укратко, направили су порталоид који заиста наличи на портал. Фонд вијести је прилично ажуран. На уносу садржаја се ради свакодневно, али извјежбаном оку је врло брзо јасно како је то мртав "медиј". Без публике, без колумниста, али са јасном уређивачком политиком.

Шпорет од дрвета

Његова основна функција је да завара како је у питању стварно гласило, јер му је примарна дјелатност ширење мржње према руском народу и Русији, уз помоћ спонзорисаних текстова на друштвеној мрежи Фејсбук. Уз доста уложеног новца.

Да неки портал објављује текстове таквих наслова о било којој другој нацији, чланици ЕУ или савезу ентитета знаних као САД, врло брзо би ушао под радар "објективних новинара".

Дакле, када видите неки запаљиви, противруски таблоидни наслов, па несрећним случајем кликнете на ту вијест, требате добити дојам како је у питању стваран медиј, а не крајњи новинарски хохштаплерај и преочигледна пропаганда финансирана из фондова НАТО.

Упадљиво је неколико парадоксалних ствари. Њихова ФБ-страница има десетак хиљада пратилаца, али број свиђева (лајкова) на њиховим објавама прилично мали, уколико нису у питању спонзорисане објаве. И ту је квака.

Њихова циљна група су корисници друштвених мрежа. Задатак непрестано бомбардовање спонзорисаним објавама пуних лажи, подметања, извитопереног угла посматрања неких сасвим нормалних појава, које циљају на најширу групу историјски и друштвено-политички необавијештених појединаца.

Циљна група: Република Српска

Иако су прилично чести примјери неписмених грешака, које се подводе под новокроатски или новобосански правопис, а извори вијести су често из ефбиховских медија, порталоид Епицентар се обраћа публици у Републици Српској. То се види по њиховом избору циљне групе на ФБ, али и вијести, јер се огромна већина објава односи на Српску.

Исто тако, у фокусу су "опозиционе вијести", па се може рећи да се "гађа" опозиционо настројена публика у РС. Њој је потребно повезати Русију са Додиком, те омразу коју гаје према њему, пренијети на јединог савезника Српске у Савјету за провођење мира.

Најзанимљивија ствар су већ поменуте, спонзорисане објаве на Фејсбуку. То су искључиво текстови ултрарусофобне садржине или промоција НАТО чланства за БиХ. До изражаја долазе и "ауторски текстови" који нису пренесени из других медија, али наравно немамо ту част да сазнамо ко их је писао, јер се име аутора не наводи. Што такође не би био проблем, у смислу редакцијског текста, када би НАТО-порталоид Епицентар имао импресум.

Мржња кроз наслове

Најлакше је то испратити преко објављених наслова, јер сами текстови не говоре пуно више од њих. Од посљедњих 30 наслова, 4 су пронатовска или чисто америчка, док је остатак наглашено антируски.

Тек у једном се, уз Русију, у негативан контекст ставља Кина и Турска.

Понављамо, у питању су спонзорисане објаве на ФБ, за шта је потребно издвојити новац, што јасно говори да сајт нема никакву комерцијалну намјену, јер ничим другим не привлачи публику на друштвеним мрежама, осим клеветања Русије и пропагирања НАТО.

Спонзорисани шовинизам

Што је тежак посао у Српској, а судећи по коментарима на фејсбуку иза којих стоје карактеристична ефбиховска имена, ни у том ентитету државне заједнице нису сви одушевљени тако провидном и биједном пропагандом.

Истини за вољу, порталоид Епицентар није спонзорисао све антируске објаве које је поставио на Фејсбук. Најчешће су у питању краћи текстови који говоре о лошем стању у Русији или слично, те нису њихово дјело, већ они насловом пренесеним вијестима дају тон.

Ево списка наслова који су спонозорисани на Фејсбук страници, који сами за себе говоре довољно. Како о неписмености аутора, толико и о њиховим намјерама. Ми ћемо наслове донијети пресловљене на српско писмо, јер порталоид Епицентар је, као и сви отворено и прикривено невладинићки порталоиди, искључиво латиничним писмом:

Каталог од мржњака

КАДА ПАРТИЗАНСКИ И ЧЕТНИЧКИ ПРЕЦИ МАРШИРАЈУ: РУСКИ "БЕСМРТНИ ПУК” ОВЕ ГОДОНЕ "ОНЛИНЕ” МАРШИРАО У БиХ

МРТВИ ПУК: ДА ЛИ ЈЕ МЈЕСТО ПРОМОЦИЈЕ РУСКОГ "БЕСМРТНОГ ПУКА” У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ?

75. годишњица побједе над фашизмом и руско изобличавање историје у функцији остваривања геополитичких интереса на Балкану

Улога Црвене армије у Југославији крајем Другог свјетског рата

Руске тајне операције у Европи: Хапшење Валериј Шајтанова – генерала украјинске СБУ и шпијуна руске тајне службе којег је врбовао и на вези држао Игор Егоров – пуковник ФСБ-а

Циркус који је могућ само у БиХ: Драган Човић позвао руске војнике да "дезинфикују” СКБ Мостар

Цовид-19: Помоћ НАТО-а би била већа да је БиХ чланица савеза, Сјеверна Македонија добила знатно више донација

Активно мијешање Руске православне цркве у вањскополитичке односе БиХ

80. годишњица стравичног совјетског злочина над 20.000 Пољака у Катину

(Не)заслужена одликовања припадника оружаних снага Русије у РС

Које и какво наоружање је Русија испоручила Србији и да ли ће оно "коштати" Србију?

Инвазија руских и проруских медија на Балкану: Ширењем дезинформација дестабилизују БиХ и регион

Руска корона дипломатија у Босни и Херцеговини

Хаџовић о користи од НАТО: Имате 29 земаља које ће вам притећи и помоћи

Комшић: Нико из РС не одлази у Русију, него у државе НАТО

"Промоција интереса" је циљ боравка руских "новинара", само је нејасно чијих?

"Неприкосновени владари" – двије деценије Додика и Путина

Економски систем БиХ као мета хибридног рата Русије, Кине и Турске

Хроника пропалих руских инвестиција у Републици Српској: Приватизације, дуговања и

Економски и сигурносни бенефити евроатлантских интеграција

Бугарско-руски дипломатски рат: Тко су руски шпијуни које је Бугарска прогласила непожељним

Како би побољшала свој геополитички положај и прикрила унутрашње проблеме, Русија све безобзирније оптужује своје противнике за епидемију коронавируса и употребу биолошког, хемијског и радиолошког оружја

Тко су руски шпијуни у Европи и да ли их има у БиХ (фото)?

Веза између корона вируса и руских допинг скандала

Медицинска опрема сумњивог квалитета и "стручњаци” из Русије стигли у Бањалуку

Прва помоћ Босни и Херцеговини дошла је из Сједињених Америчких Држава

Цормацк: НАТО ће помоћи БиХ да напредује на путу чланства

Празник који су недавно прославили руски обавјештајци открива њихове намјере

Зашто Руска хуманитарна мисија не шаље медицинску помоћ БиХ, неопходну у превенцији ширења вируса корона (ЦОВИД-19)?

ТРИФУНОВИЋ: Руси не шаљу помоћ Српској јер је БиХ, практично, већ у НАТО

ЉУБАВ НИЈЕ ДУГО ТРАЈАЛА Русија послала Италији помоћ у борби са короном, а онда су медији објавили шта се КРИЛО У ТОЈ ПОШИЉЦИ

Као и сваки порталоид, ни ови стида немају

Већ на први поглед, пратећи наслове, лако је уочити хладни пропагандни систем, који се не посипа пепелом јер је пар дана раније објавио нешто што се показало као нетачно.

Тако је пропала теза дежурног и крајње деконтекстуализованог и ничим испровоцираног лајача против Русије, Дарка Трифуновића, о томе да Руси неће нити могу помоћи. Потом се критикује Русија која не шаље помоћ за БиХ. Кад она стигне, проглашава се да је "сумњивог квалитета", а стручњаци се стављају под наводнике.

У анализи објава почећемо од оне гдје се говори о иназији руских и проруских медија на Балкану, будући да је у питању највећи парадокс. Врхунско је лицемјерје да порталоид без импресума и било какве назнаке ко стоји иза њега, говори о било чијем малигном утицају. У разумним околностима свака расправа би ту требала бити завршена.

Што се тиче руских медија, у региону постоји само Спутник, који је финансиран од стране руске државе, што је мизерно у поређењу са свим оним што САД и западне земље званично улажу у пропаганду својих буџетских потрошача у овом дијелу свијета (Глас Америке и Слободна Европа, Н1 (САД), Дојче Веле (Њемачка), РФИ (Француска), Ал Џазира (Катар)…

Ко су "проруски медији" у БиХ?

Што се тиче "проруских медија", они у државној заједници Српске и Ефбиха готово да не постоје. Поготово то није РТРС која скоро све стране филмове и серије титлује латиницом, као и Ефбиховски јавни сервис.

Оно што би се проруским код нас могло и могло назвати, најчешће нема никакву доказиву везу са Владом Руске Федерације. У поређењу са проамеричким без наводника, који сасвим редовно допуштају полувијести или чисте лажи, које би некима одговарале као антируски наратив.

Ефбиховски анал-литички ботови би без размишљања и Фронтал.РС прогласили "проруским", без обзира што за 12 година постојања нијесмо добили ни један новчић од Руске Федерације.

Пет милиона долара за "бенигни утицај"?

Док амерички УСАИД преко програма ИМЕП посљедњих пар година, само у државну заједницу Српске и Ефбиха искрцава пет милиона долара за поданичке медије и "утицајнере". Оне, које исти сврставају у "мрежу руског утицаја" се гасе, сакупљају прилоге или су очито група оних који нису финансирани од стране Русије, јер раде по принципу сензационализма ради кликова на Гуглове рекламе.

Што се тиче ширења дезинформација, Епицетар већ на критици "проруса" пада врло лако и јефтино. Проруса, да се разумијемо, нема. Зато, као дио серијала Годину дана НАТО порталоида, као сублимације лоше урађеног посла, а превише датих пара за немогуће:

Да Србима у Српској огадите Русију до степена да се добровољно учлане у војни савез који им је отео Косово и Метохију, Црну Гору и Книнску Крајину, плус 13. преддејтонских општина у саставу онога што је контролисала ВРС. То просто не иде.

Ово што објављује НАТО порталоид Епицентар, лако су обориве лажи којих се номинално стиде и најгори нудигузи из колаборационистичке касте Невладнића.

Наставак: Историјска брљањаОставите одговор