Година дана затвора за паљење предсједништва БиХ

Суд БиХ осудио је данас Нихада Трнку на годину дана затвора због паљења зграде Предсједништва БиХ током протеста одржаних 7. фебруара 2014. године у Сарајеву. Он је споразумно осуђен на ову затворску казну, а пристао је на сарадњу са Тужилаштвом БиХ с циљем откривања осталих учесника и организатора паљења зграде Предсједништва БиХ, саопштено је из […]

понедељак, 28 децембра, 2015 / 12:55

Суд БиХ осудио је данас Нихада Трнку на годину дана затвора због паљења зграде Предсједништва БиХ током протеста одржаних 7. фебруара 2014. године у Сарајеву.

Он је споразумно осуђен на ову затворску казну, а пристао је на сарадњу са Тужилаштвом БиХ с циљем откривања осталих учесника и организатора паљења зграде Предсједништва БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Према оптужници, која је подигнута средином августа, Трнка је починио кривично дјело против опште безбједности људи и имовине током фебруарских протеста 2014. године.

У оптужници се наводи да је Трнка пришао згради Предсједништва БиХ код свечаног улаза у зграду из Улице маршала Тита, те да је разбио прозоре на десној страни објекта, гдје се налази Архив БиХ.

Након тога, наводи се, Трнка је запалио папир који је убацио кроз прозор у просторије Архива, па је отишао до источне стране зграде, гдје је упаљачем запалио завјесе у тој просторији, да би потом са другим демонстрантима блокирао прилазе згради Предсједништва БиХ.

Трнка је осуђен након што је признао извршење кривичног дјела, што је потписао с Тужилаштвом БиХ, преносе федерални медији.

Наведеним радњама изазвана је велика материјална штета на згради Предсједништва БиХ и другим институцијама, у износу од око 400.000 КМ, а уништена је архивска грађа од непроцјењиве вриједности за културно-историјско насљеђе БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.